Kihalóban van a tengeri állatvilág

2015. szeptember 17., csütörtök




Negyvenkilenc százalékkal csökkent a tengeri emlősök, madarak, halak és hüllők populációinak mérete 1970 óta - derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Londoni Zoológiai Társaság közös jelentéséből.

[dropcap]A[/dropcap]z emberi táplálékot jelentő fajok esetében még súlyosabb a helyzet: a tonhal- és makrélapopulációk 74 százalékkal lettek kisebbek a mutatók szerint. A túlhalászáson és más emberi tevékenységeken túl a klímaváltozás is hatással van a tengeri élővilágra - vélik a szakemberek.

[pullquote]"Az emberi tevékenység súlyosan károsította az óceánt a még szaporodás előtt álló halak kifogásával és az állatok élőhelyeinek elpusztításával" - húzta alá Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.[/pullquote]

A jelentés szerint az Ázsia-szerte luxuscsemegeként fogyasztott tengeri uborkák száma drasztikusan csökken: a Galápagos-szigeteknél 98 százalékkal, a Vörös-tengerben 94 százalékkal esett vissza egyedszámuk az elmúlt néhány évben.

tengerek-kihalas

A szakemberek kiemelték az állatok számára táplálékot és élőhelyet biztosító területek, köztük a tengeri fűvel borított térségek és mangrovemocsarak fokozatos csökkenését - ismertette a tanulmányt a BBC News.

szennyezestol-elpusztult-teknos

A jelentés emlékeztet arra is, hogy a légköri szén-dioxid egy részét az óceánok nyelik el, ezek emiatt egyre savasabbá válnak, ami ugyancsak károsan hat a tengeri teremtmények egy részére.

A kutatók több mint 1200 tengeri fajra terjesztették ki a vizsgálatukat az elmúlt 45 évre visszamenőleg.

katasztrófa tudomány természet


Megtekintések száma: 5646





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet