​Kijev a lengyelországi rakétáról: Lehet, hogy mi voltunk, de ez nem számít

2022. november 19., szombat




Annyi rakétát lőtt ki Oroszország és Ukrajna az ukrán infrastruktúra elleni keddi orosz támadás alatt, hogy a Lengyelországba csapódott rakétadarabok ugyanannyira lehetnek ukrán eredetűek, mint oroszok – fogalmazott Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője.

A szóvivő egy vele készült interjúban azt mondta, olyan heves csata zajlott a nyugat-ukrajnai lengyel határ közelében, hogy percek alatt akár ötven rakétát is kilőhettek. Elmondása szerint Oroszország aznap 96 rakétát indított az eddigi legnagyobb ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásban, amelyek közül a légvédelmi erőknek 77-et sikerült megsemmisíteniük.

Bármi lehetett ennek a légvédelmi harcnak az eredménye

– mondta elismerve, hogy a rakéták legalább néhány alkatrésze ukrán lehetett.

A szóvivő mostani megjegyzése alapján Ukrajna kezdi feladni azt az elképzelését, miszerint a két lengyel mezőgazdasági munkás halálát okozó rakéta alkatrészei nem ukrán eredetűek, annak ellenére, hogy a nyomozók első megállapításai szerint szerint egy ukrán Sz–300-as rakétákhoz tartoztak.

Maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is következetlenül nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, mivel a hét elején még úgy fogalmazott, „nincs kétsége afelől, hogy a rakéták oroszok voltak”, később viszont azt mondta, „nem lehet száz százalékig biztos abban, hogy nem ukrán rakéta volt”.

Ukrajna 15 orosz rakétát lőtt le a határvidék közelében, de legalább öt további rakéta csapódott be célpontokba a lengyel határ közelében, ami azt jelenti, hogy Oroszország legalább 20 rakétát lőtt ki a térségbe

– mondta Ignat a The Washington Post szerint, hozzátéve, hogy az ukrán légierő jellemzően minimum két légvédelmi rakétát indít a beérkező rakétákra, így feltételezhetően legalább 30 rakétát lőttek ki az ukrán oldalról.


Megtekintések száma: 45527





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet