​Kikerüli a brazil mutáns az egyik vakcinát

2021. március 3., szerda
Nagyon nagy baj lehet belőle, ha ez a variáns gyorsabb terjedésnek indul…

Valamennyi ország oltási tervét keresztül húzhatja !

A koronavírusnak az északnyugat-brazíliai Amazonas államból származó variánsa képes arra, hogy “kikerülje” a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó cég CoronaVac nevű vakcinája által termelt antitesteket a szervezetben – derült ki két brazil egyetem előzetes tanulmányából.

A megállapításokra egy olyan kísérlet során jutottak, amelyben nyolc pácienst beoltottak a dél-amerikai országban eddig leginkább használt kínai oltóanyag két adagjával.

A Sao Pauló-i Egyetem (USP) és a Campinasi Egyetem (Unicamp) tudósai vérplazmát vettek az önkéntesektől, és megvizsgálták a CoronaVac hatékonyságát a vírus brazil törzsével szemben, amelyet először januárban azonosítottak Amazonas fővárosában, Manausban.

A KUTATÓK SZERINT AZ ELEMZETT ADATOK “ARRA UTALNAK, HOGY A P.1 (A BRAZIL VARIÁNS) KÉPES KIKERÜLNI AZ OLYAN INAKTIVÁLT VÍRUSON ALAPULÓ VAKCINA ÁLTAL TERMELT SEMLEGESÍTŐ ANTITESTEKET, MINT A CORONAVAC”.

A jelentés szerzői mindazonáltal közölték, hogy szükség van további, több mintát alapul vevő vizsgálatokra következtetéseik megerősítéséhez, egyúttal jelezték:

A koronavírus-fertőzötteknél súlyosabb esetekben nemcsak a CoronaVac által termelt antitestek, hanem az immunrendszer további elemei is szerepet játszanak.

Véleményük szerint annak érdekében, hogy elejét vegyék a vírus brazil törzse további terjedésének, szükség lehet egy harmadik adag beadására az oltóanyagnak a brazil vagy egyéb variánsokra módosított változatából.

A dél-amerikai ország 27 állama közül már 17-ben jelent meg a brazil variáns.

A több mint 200 millió lakosú Brazíliában jegyezték fel a harmadik legtöbb koronavírus-fertőzöttet a világon, 10,6 milliót, bár egészségügyi szakértők szerint ez a szám akár 2-3-szor is nagyobb lehet valójában.

A dél-amerikai országban a fertőzéshez köthető csaknem 256 ezer halálesetet jegyeztek fel, ami a második legnagyobb a világon.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2784

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet