Kína a globális felmelegedésen tartja a szemeit

2016. december 23., péntek




Üvegházhatású gázok kibocsátását nyomon követő műholdat lőtt fel az űrbe, mellyel az üvegházhatású gázok viselkedését, és áramlását figyelnék meg.

Kína északi részén az elmúlt héten valóssággal mondva rekordmértékű volt a légszennyezettség, gyárakat és iskolákat zártak be ideiglenesen, repülőjáratokat halasztottak el, a hatóságok vörös riasztást adtak ki.

A TanSat műholdat a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan űrállomásról lőtték fel, és fő célja az lesz, hogy nyomon kövesse az üvegházhatású gázokat, és azok viselkedését, szétterjedését a légkörben.

Ezzel rengeteg hasznos információhoz jutnánk azzal kapcsolatban, hogy hogyan is működik a globális felmelegedés hatásmechanizmusa.

Japán és az Egyesült Államok után Kína a világ harmadik országa, amely saját műholddal monitorozza a Föld szén-dioxid-kibocsátását.

A műhold legalább 620 kilogrammos súlyt nyom, és a Földről 700 kilométer távolságban a szén-dioxid koncentrációját, eloszlását, és a légkörben való jelenlétének gyakoriságát méri majd a légkörben.

Egy nemzetközi tanulmány nemrég kimutatta, hogy a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mértéke 2016-ban már három egymást követő évben nem növekedett, köszönhetően a kínai csökkenésnek.

A műhold három évig független adatokkal látja el a szakembereket. Tizenhat naponta küld globális jelentést a légköri szén-dioxidról, legalább 4 ppm-es pontossággal.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 81288





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet