Kína forradalmi módszert fejlesztett ki a nyelőcsőrák diagnosztizálására

2016. december 13., kedd




A művelet mindössze pár percet vesz igénybe, és azonnal megmutatja az eredményt.

Innovatív diagnosztizáló eljárás

Kína megint élen jár a technológiai forradalmasítás terén. Az orvostudományban, de főleg a nyelőcsőrák – később talán más rákfajták – diagnosztizálásában ugyanis olyan bámulatos eredményt értek el, melyekkel emberéletek tízezreit lehet majd megmenteni a jövőben.

A különös, kínai tudósok és mérnökök által kifejlesztett apró eszköz képes arra, hogy pusztán a leheletből kimutassa, hogy van-e nyelőcsőrákunk.

Ezt a leheletben lévő anyagok elemzésével éri el, mindössze néhány másodperc alatt. Ez a felfedezés ennyire elképesztő, hogy még az amerikai fejlesztők és orvosok is elkezdtek érdeklődni az eszköz után.

Ezt a szerkezetet protontranszfer-reakció tömegspektrométernek nevezték el egyelőre, és ezzel elemezték 29 nyelőcsőrákos és 58 egészséges önkéntes leheletmintáit.

Az eszköz minden esetben 99,5%-os pontossággal diagnosztizálta a betegséget.

Másodpercek alatt eredményt ad

Az eszköz fejlesztését számtalan kutatás előzte meg. Ezen kutatások során több érdekes dologra is rájöttek, mely a műszer alapjául szolgált a későbbiekben. Az egyik az, hogy a rákbetegek leheletében lévő hét ionféle közül ötnél megfigyelhető egy nagyobb mértékű csökkenés, a maradék kettőnél pedig növekedés.

Tudták, hogy ez ne véletlen, mivel egészséges embereknél ilyen folyamatokat még nem tapasztaltak, így alapul vették az eszköz megalkotásakor.

A tömegspektrométernek az első körökben három percre volt szüksége az eredmény megállapításához, és pontossága 85-90 százalékos volt.

Ugyanakkor bejelentették, hogy már fejlesztés alatt van egy másik, tovább finomított eszköz, mely másodpercek alatt mutatja ki az eredményt, ez azonban még nem teljesen pontos, ezért további fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy széles orvosi körben használható legyen.

A szakemberek hangsúlyozzák, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy eredményeiket kétséget kizáróan igazolhassák.

A technológia jövője

A technológiától azt remélik, hogy emberéletek tízezreit mentheti meg csak Kínában évente. Világszinten százezrekről, sőt milliós nagyságrendekről beszélnek.

Eddig olyan szűrővizsgálatok segítségével állapították meg a betegséget, mint a próbareggeli, endoszkópia, CT-vizsgálat, szövettani vizsgálat. 

Ezek az eljárások azonban sokkal több időt vettek igénybe, és a rákos megbetegedéseknél az idő, és a korai felismerés kulcsfontosságú lehet.

egészség orvostudomány rák rákkutatás rákmegelőzés


Megtekintések száma: 69607





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet