Kína szuperfejlett mesterséges intelligenciája megjósolja a bűnöket, mielőtt elkövetik azokat?

2017. július 25., kedd




A Különvélemény című film alternatív fikciója válhat valósággá! A preventív bűnüldözés jövője.

Lehet, hogy hamarosan megelőzhetőek lesznek a bűncselekmények, ráadásul még azelőtt, hogy azokat elkövetnék?

Elég bizarrul hangzik, ráadásul nagyon ismerős is valahonnan. Hát persze, hogy a Különvélemény című filmből. A jelek szerint a kínaiak elég közel állnak ahhoz, hogy egy olyan rendszert alkossanak, mint amilyen a filmben a prekogok által működtetett bűnüldözési divízió volt.

Ez az egész komoly jogi aggályokat, vagy legalábbis minimum komoly vitákat fog generálni.

Ugyanis a még nem elkövetett bűn nem létezik.

Mi van, ha valaki meggondolná magát az utolsó pillanatban? Ezt hogyan fogjuk bizonyítani? Bizonyítható-e egyáltalán? És mi a helyzet azzal, hogy az ártatlanság vélelme?

Ki meddig menne el gondolatban, hogy azt a jövő rendszerei bűncselekményként érzékeljék?

Láthatod, hogy rengeteg konfliktus adódhatna a jogi téren, ha egyik napról a másikra bevezetnék a preventív bűnüldözést.

Sokan mégis ebben látják a jövőt, és Kína már javában fejleszt egy olyan szuperfejlett mesterséges intelligencia rendszert, mely képes lesz előre megjósolni a bűncselekményeket.

Szerencsére a Különvéleményben látott világnál még nem tartunk.

Pusztán arról van szó, hogy a rendszer az összes térfigyelő kamera, és a hatalmas adathalmazok - big data - elemzésével fogja tudni megjósolni, hol lesznek a jövőben a legnagyobb valószínűséggel bizonyos típusú bűncselekmények elkövetve.

Ha egy elkövető meglátogat egy fegyverboltot, és ezt összekötik az adaok segítségével a rendszerben a személyhez kötve egy bűncselekménnyel, abból az esetbl "tanul" majd az intelligencia.

Így egyes viselkedésformák alapján később már személyek ellen is el lehetne majd járni, de ez még a több évtized távlatában ránk váró jövő.

Bár tagadhatatlan, hogy óriási előrelépés lenne, és egy hatalmas segítség a törvénynek és az igazságszolgáltatásnak, sokan aggodalmukat fejezték ki.

Mások pedig egyenesen azt gondolják, hogy ez nem más, mint egy Új világhatalmi államintézmény eszköze lenne, mellyel kontrollálni lehetne a fél világot...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 185645





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet