Kína szupertávcsővel kutat földönkívüli életformák és azok nyomai után

2016. szeptember 27., kedd
Nemrég kezdte meg Kínában a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, mellyel nem titkolt céljuk megtalálni az idegeneket, illetve az általuk hátrahagyott nyomokat, például légköri szennyeződéseket a bolygók légkörében.

A kínaiak és a közvélemény is sok reményt fűz a 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Telescope működéséhez, amely távoli csillagok, galaxisok és esetleges földönkívüli civilizációk jeleit kutatja.

Gigantikus teleszkóp

A 30 futballpálya-méretű, 4450 panelből összeszerelt teleszkóp a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy Pingtang megyei karsztvölgyben épült fel 1,2 milliárd jüanból.

A beruházás 2011-ben kezdődött, 17 évvel azután, hogy kínai csillagászok a létrehozását javasolták. A tányér utolsó háromszögletű darabját július 3-án illesztették a helyére.

A kínai állami média jelentése szerint több száz csillagász és érdeklődő figyelte, amint a szuperteleszkóp vasárnap hivatalosan is megkezdte a világűr, a Földön kívüli civilizációk esetleges nyomainak kutatását.

Idegenek nyomai után kutat

Az óriási eszköz nem titkolt céljai között van az, hogy az idegenek és az általuk hagyott, fellelhető nyomok után kutasson.

Mindemellett a gravitációs hullámokat, és távoli csillagokat is figyelni fognak vele.

Azonban mindenkit inkább az érdekel, hogy az idegenek nyomait hogyan fogják ezzel a teleszkóppal keresni, hiszen eddig senki nem járt még sikerrel.

Sokan úgy vélik, érdemes a különböző csillagok és galaxisok felől érkező rádiójelek után kutatni, mert ha sikerülne elkapni egy mesterséges jelet, az bizonyíthatná az idegenek létezését, és még azt is meg lehetne határozni, hogy pontosan honnan érkezett a jel.

Egy másik lehetőség az lehet, hogy a különböző potenciálisan lakható exobolygók légkörét vizsgálják, hogy nem-e találnak légszennyezésre utaló nyomokat rajtuk.

Egy fejlett civilizáció ugyanis valamilyen mértékben nyomot hagyna az atmoszférákban. Azonban ezzel nem ért egyet minden tudós, és csillagász.

Szerintük ugyanis, ha az adott civilizáció fejlettebb, mint mi, akkor sikerülhetett olyan technológiákat kifejleszteniük, amivel elejt vehették a légköri szennyeződéseknek, vagyis hiába élnek az adott bolygón, lehet, hogy a légkör tanulmányozása során nem fogjuk észrevenni ezeket a jeleket.

Szakértők szerint az új, nagy gyűjtőfelületű távcső nagyban fokozhatja majd a kínai űrkutatás hatékonyságát, mivel gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére lesznek képesek.

A Hszinhua hírügynökség idézett egy amerikai kutatót, aki szerint a FAST “gyorsíthatja, sőt forradalmasíthatja” a kutatást az esetleges földönkívüli élet után.

tudomány érdekes érdekesség ufó ufók földönkívüliek űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 117826

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet