Kína történelmet írt a Holdon: a Holdra szállás óta nem történt ekkora horderejű esemény!

2019. január 15., kedd




Első ízben hajtanak végre ilyen kísérletet!

Jól indul a kínai űrkutatási program növénytermesztési kísérlete a Holdon, az odaszállított hat növénymag közül ugyanis a gyapot már kihajtott. 

Erről fényképet is közzétett a Kínai Űrkutatási Hivatal.

A biológiai kísérletet vezető Liu Hanlong professzor azt mondja, hogy a gyapoton kívül a krumpli és a repce is elkezdett növekedni. Ezen kívül lúdfüvet, élesztőt és muslicát vittek a Holdra, hogy megfigyeljék a viselkedésüket.

Ez a program már az űrbéli életet készíti elő, és fontos tudni, hogy miként változik meg az organizmusok működése alacsony gravitáción.

Kimondottan olyan növényeket választottak ki, amelyek valamiben hasznosak lehetnek. 

Liu szerint a krumpli lehet az asztronauták fő tápanyagforrása, akárcsak a Mentőexpedíció című filmben, a gyapotot ruhakészítésre, a repcét olaj előállítására használnák.

Persze az is szempont volt, hogy kisebb méretű növényeket vigyenek fel az űrbe, amelyek a 18×16 centiméteres alumínium dobozt nem növik ki túl gyorsan.

A Hold elég szélsőséges terep a növényeknek, hiszen a hőmérséklet a nappali 140 Celsius-fokos hőségtől éjszaka egészen mínusz 180 fokig ingadozik. 

A konténert természetesen úgy alakították ki, hogy ez ne okozzon gondot, és 1-30 fok között tudják tartani benne a hőmérsékletet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technika érdekes hihetetlen


Megtekintések száma: 24786





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet