Kínában már javában fejlesztik a gyilkos mesterséges intelligenciát!

2018. december 9., vasárnap
Ijesztő dolgok láttak napvilágot!

Önállóan fejlődő atom-tengeralattjárók, mikroszkopikus robotok, amik képesek bejutni az ember vérkeringésébe - ha a mesterséges intelligencia katonai célú felhasználásáról van szó, a valóság sokkal félelmetesebb, mint bármelyik hollywoodi agyrém.

Márpedig a hongkongi székhelyű South China Morning Post beszámolója szerint öles léptekkel közeledünk ehhez a valósághoz, és ebből Kína nem is csinál különösebben nagy titkot. 

Az ország egyik legnagyobb fegyvertervezője, a Pekingi Technológiai Intézet (BIT) például a honlapján számolt be az örömhírről, hogy több mint ötezer jelentkezőből kiválasztották azt a 31 fiatalt, akik

a gimnázium elvégzése után egyből egy négyéves kísérleti programba kerülnek, aminek a célja intelligens fegyverrendszerek fejlesztése.

Ha azt gondolod, hogy egy olyan ország esetében, ahol a lakosságot lassacskán teljes megfigyelés alatt tartják, nyíltan üldözik a kisebbségeket, ráadásul hamarosan a világ első számú gazdasági hatalmává válik, ez több mint aggasztó, akkor nem vagy egyedül, a South China Morning Post által megszólaltatott szakértők is egytől-egyik az aggályaikat fejezték ki.

Eleonore Pauwelset, az ENSZ New York-i Egyetemének kibertechnológiával foglalkozó kutatója szerint például a jövőben az is megtörténhet, hogy

olyan önműködő robotokat fejlesztenek ki, amik csapatokban működve képesek megmérgezni az élelmiszereket,

így a mesterséges intelligencia egészen új korszakot nyithat a hadviselésben. Vele ért egyet Stuart Russel, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora is, aki szerint a kiválasztott gyerekek oktatását leginkább azzal kéne kezdeni, hogy megnézetik velük a Slaughterbots című kisfilmet, amit tavaly az ENSZ hagyományos fegyverekről szóló konvencióján is levetítettek.

Szavak szintjén persze a korlátozásokkal Kína is egyetért, az ENSZ-nek eljuttatott hivatalos állásfoglalásuk szerint az automatizált fegyverrendszerek olcsóbbá, így pedig gyakoribbá is tehetik a háborúkat, ami miatt további egyeztetésre van szükség a témában. 

Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy amíg ilyen egyeztetésekre nem kerül sor, semmi sem korlátozhatja a mesterséges intelligencia fejlesztését. 

Így talán már kicsit érthetőbb, miért retteg Elon Musk is annyira a mesterséges intelligenciától, hogy inkább eggyé válna vele.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technika mesterséges intelligencia


Megtekintések száma: 15589

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet