Kínából megérekezett a csodaszer? 12 ezer beteg kezelésére is alkalmas lehet

2020. április 16., csütörtök

Tapsvihar fogadta a szállítmányt a repülőtéren.

A favipiravir hatékony volt az ebola ellen, és úgy tűnik, bizonyos esetekben alkalmas lehet a Covid-19 kezelésére is.

Még április elején írta meg a koronavirus.gov.hu, hogy Magyarország 400 ezer, a vírus leküzdésében hatékonynak vélt tablettát szerzett be Kínából. 

A Qubit hosszú cikket közölt a titokzatos gyógyszerről, mely a jelenlegi ismeretek szerint bizonyos esetekben valóban hatásos lehet a betegség kezelésében.

A favipiravir beszerzése hatalmas diplomáciai siker, mondta a lapnak Keserű György. 

Az akadémikus, aki egyben a Természettudományi Kutatóközpont gyógyszerkémiai kutatócsoportjának vezetője, hozzátette, hogy a gyógyszer iránt világszerte hatalmas az érdeklődés, ráadásul a kínai lakosságnak sem jut belőle elég.

A favipiravirt eredetileg Japánban fejlesztették ki az influenza ellen, de manapság már Kínában gyártják. Korábban az ebola ellen is tesztelték, és az eredmények értékelésénél kiderült, hogy a favipiravirral kezelt betegek közül szignifikánsan kevesebben haltak meg, mint azok közül, akik nem kaptak a vírusellenes hatóanyagból.

A kínai törzskönyvezési hatóság idén januárban engedélyezte a szert a Covid-19 kezelésére.

A favipiravir antivirális hatóanyaga csak enyhe és középsúlyos tünetek esetén lehet hatásos, ugyanis ha a a vírusok mennyisége meghalad egy kritikus szintet a szervezetben, az ilyen típusú terápiáknak már nincs esélyük.

A még nem súlyos eseteknél azonban nagyon ígéretes volt két teszt alapján is a favipiravir. 

Az egyik során egy HIV-pozitívaknak összeállított, de koronavírusos betegeken tesztelt terápiával vetették össze. Mindkét módszer hatásosnak bizonyult, de míg előbb 11, addig a favipiravir csupán 4 nap alatt számolta fel 100%-os hatékonysággal a vírusokat a beteg szervezetében.

Egy másik kísérletben egy ugyancsak influenza ellen kifejlesztett szer (arbidol) eredményeit hasonlították össze a Magyarországra is nagy mennyiségben érkezett gyógyszerével. 

Ennél a tesztnél is jól teljesített mindét szer, de míg az arbidollal kezelt 120 beteg fele lett csak jobban, addig a favipiraviros csoport háromnegyedének javult rohamosan az állapota.

A most már Magyarországon is elérhető favipiravir tartalmú gyógyszer 10-12 ezer ember gyógykezelésére lehet elegendő. 

Közben már dolgozik egy magyar konzorcium azon, hogy ha a szer hatékonysága beigazolódik, hosszú távon is elérhető legyen az országban.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3689

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet