Kinyithatnak a vendéglátók teraszai és az egyetemek is - itt vannak a budapesti nyitás részletei

2020. május 17., vasárnap




A korlátozások vasárnap éjféltől szűnnek meg Budapesten.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délután az M1 csatorna rendkívüli bejelentkezésében részletesen beszélt a budapesti korlátozások feloldásáról.

Mint elmondta a koronavírus miatti rendkívüli helyzet 66. napján, két héttel a vidéki feloldások után a fővárosban is csökkent az aktív fertőzöttek száma, így lehetséges a korlátozások enyhítése. Hozzátette, hogy a kormány erről virológusokkal, szakemberekkel és az önkormányzatok vezetőivel tárgyalt, egyhangú döntés született. A miniszter elmondta, reméli, hogy az enyhébb korlátozásokat a főváros lakói ugyanúgy betartják majd, mint a szigorú intézkedéseket.

A részletekről szólva kifejtette:

- továbbra is tartani kell a másfél méteres távolságot a zárt helyeken

- az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszk használata

- a távolság megtartásával újra látogathatók a parkok, játszóterek

- a legtöbb üzletben a 9 és 12 óra közötti idősávban továbbra is csak a 65 év felettiek vásárolhatnak, míg az ezen kívüli időszakokban a 65 év alattiak; a piacokon ettől az idősávtól eltérhetnek az önkormányzatok

- az üzletek mindenhol nyitva tarthatnak, a fenntartóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a szociális távolságtartás betartható legyen; a vendéglátóhelyeknek továbbra is csak a szabadtéri része működhet

A vendéglátóhelyeknek szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük.

- nyitva tarthatnak a szabadtéri múzeumok, szolgáltatóhelyek, múzeumok

- istentiszteletek és misék újra tarthatók, csakúgy, mint ahogy az esküvői és a temetési szertartások is,

június 15. után pedig a 200 fős létszám alatti családi eseményeket, így a templomi esküvőket és a lakodalmakat is meg lehet tartani.

- újra nyitva tarthatnak a felsőoktatási intézmények, ám erről minden esetben a rektornak kell döntenie. Az egyetemekhez, főiskolákhoz tartozó kollégiumok továbbra is zárva tartanak.

A most bejelentett változtatások május 18-tól, hétfőtől érvényesek. A kormány folyamatosan figyeli az eseményeket, és ha a helyzet az intézkedésekkel nem súlyosbodik, akkor május végén a rendkívüli veszélyhelyzeti felhatalmazás végét fogják kérni.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 34000





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet