Kirobbanhat a harmadik világháború Észak-Korea és Amerika szembenállásával? Ezek a lehetőségek történhetnek!

2017. augusztus 10., csütörtök




Mint arról már tudni lehet, Észak-Korea keményen szemben áll Amerikával, és fordítva. Olyannyira, hogy gyakorlatilag hidegháborús időszakba lépett ez a két ország egymással.

Trump elnök közölte: "tűzzel és dühvel" sújt le az elszigetelt országra, ha az tovább riogatja a világot. Észak-Korea azonban csak kinevette és azt mondták, körbelövik rakétákkal Guamot.

Összeszedtük, mik a lehetséges forgatókönyvek, hogyan végződhet ez a szembenállás.

Megelőző csapás

Sokan gondolkodtak az amerikai vezérkarban egy megelőző csapáson, azonban Észak-Korea rakétasilói a hegyekben vannak elrejtve, így kudarc esetén csak kockázatos válaszcsapásnak tennék ki a fél világot.

Még ha sikerül is kiiktatni a Koreai NDK ballisztikus arzenálját, hagyományos tüzérségi fegyverekkel akkor is el tudják találni Szöult.

Csak katonai létesítmények

A kelet-ázsiai atomsorompó program vezetője azt mondta, hogy az lenen a jó megoldás, ha Amerika csak katonai célpontokra lőne. Azonban azt is megjegyezte, hogy ez Észak-Koreától nem lesz elvárható, és civileket is el akar majd pusztítani.

Az egyetlen (minimális) esélye ennek elkerülésére az lenne, ha Amerika jelezné Kínának és Phenjannak is, hogy limitált támadást indít katonai célpontok ellen, ezzel viszont a támadás felkészülten érné ellenfeleit.

Kim Dzsongun megöletése

Az egyik nagy terv az lenne, ha Kim Dzsongunt likvidálni lehetne. Ezzel ugyanis nagymértékben csökkenne a leendő háború rémképének valószínűsége. Azonban nemcsak egy embert kellene elmozdítania az amerikaiaknak, hanem a vezető teljes belső körét.

Sokak szerint kitelezhetetlen, mivel semmi garancia nincs rá, hogy Kim Dzsongun helyére nem lépne valaki más, hasonló értékrenddel és ideológiával.

Totális háború

Az USA akkor tudja megsemmisíteni Észak-Korea nukleáris fegyvereit, rakétáit és tüzérségét, ha nyílt háborúba bocsátkozik az országgal. Ebben az esetben mozgósítania kell a haderejét, ezt azonban Észak-Korea megneszelheti.

És ha így lenne, totális háború következne be, és Észak-Korea megelőző atomcsapást mérhetne ellenfeleire. Ráadásul ebbe a háborúba egész biztosan belefolynának az oroszok és a kínaiak is.

Persze van esély akár arra is, hogy diplomatikusan oldják meg a helyzetet, de jelenleg a legtöbb ember ezt várja a legkevésbé.

Ha totális háború törne ki, beláthatatlan következményei lennének. Először is, Észak-Korea azonnal lebombázná Szöult hagyományos tüzérségi fegyvereivel. Ezután következnének a ballisztikus rakéták, amelyeket a NATO védelmi rendszerei valószínűleg megpróbálnának leszedni, arra viszont nincsen garancia, hogy Észak-Korea rakétái közül egy sem ér célt.

Fontos, hogy Dél-Korea gazdasága jelentős termelést végez, így szöül nem beáldozható, és ezt mások is tudják.

Az egész háborút megérezné a világgazdaság, ami végső soron egy óriási és minden eddiginél jelentősebb világgazdasági válságot eredményezne.

érdekes érdekesség hideghaboru politika harmadik világháború kataklizma


Megtekintések száma: 122456





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet