​Kirobbant a 3. világháború: az USA „nem nézi tétlenül Oroszország tevékenységét.”

2021. december 15., szerda
Biden üzent, Putyin vadászgépekkel és bombázókkal válaszolt. Ebből akár háború is lehet?

Február elején jelentette be az Egyesült Államok légiereje, hogy B-1B bombázókat küldenek Norvégiába, hogy megvédjék Amerika érdekeit az Északi-sarkkörön és az azt körülvevő vizeken.

A lépés egyértelmű üzenet volt Joe Biden részéről Oroszországnak; soha korábban nem küldött még az Egyesült Államok bombázókat Norvégiába.

A Forbes arról ír, hogy bár a bombázók még meg sem érkeztek új állomáshelyükre, Oroszország már válaszlépéseket tett és újabb lépéseket tervez.

Február 9-én két Tu-160-as nehézbombázót röptettek Skandinávia és az Északi-sarkkör körül, egy 12 órán át tartó hadművelet során.

A két gép közel 10 ezer kilométeres kört tett meg; az Engels-2 légibázisról szálltak fel Oroszországból, aztán a Jeges-tenger felé vették az irányt, majd elrepültek a norvég partok mellett, végül pedig visszatértek Engelsre.

Ezen kívül azt is bejelentette az orosz vezetés, hogy a Kalinyingrádban állomásozó Szu-27-es elfogó-vadászgépek pilótái a bombázók elleni harcmodort fogják gyakorolni, anélkül, hogy megnevezték volna akár a NATO-t, akár a frissen a régióba vezényelt B-1-eseket.

A Szu-27-esek legénysége olyan repülőgépek elfogását fogja szimulálni, amelyek megsértik a Kalinyingrád-régió határait, illetve a rakétákkal való védekezést gyakorolják majd egy olyan képzelt ellenség ellen, amely cirkálórakétákkal és stratégiai bombázókkal támadja a régiót

– mondta Roman Martov, az orosz hadsereg szóvivője.

Sokak szerint egyelőre nincs komoly veszélye még a háborúnak.

Sokkal inkább egyfajta erőfitogtatásról szól a dolog.

Ugyanakkor nem minden geopolitikai elemző ennyire optimista.

Vannak, akik szerint ez egy háborúvá is eszkalálódhat, hiszen nagyon vékony az a bizonyos jég, amin a felek táncolnak.


Megtekintések száma: 36671

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet