Kiszámolták, hogy egy komolyabb napkitörés mekkora anyagi kárt okozna

2017. január 26., csütörtök




A számszerűsített, konkrét összegeket tartalmazó kalkuláció igen vészjósló, és nagyon jól rámutat egy esetleges jövőbeli napvihar hatalmas kockázatára.

Egy napkitörés ára

A Space Weather című tudományos lapban publikált tanulmány csak az Egyesült Államokra fókuszált, de ennek ellenére is iszonyatosan nagy az az anyagi kár, melyet elszenvedne az ország egy ilyen katasztrófa esetén.

Egy komolyabb napvihar szinte minden elektromos dolgot, a teljes műholdas hálózatot, a mobilokat, és a vevőtornyokat is tönkretenné, valamint a legtöbb hétköznapi használati tárgyat.

A becslések szerint 40 milliárd dollárnyi összeget kellene félretenni arra, hogy a károkat újra rendezzék, és a keletkezett pusztítást eltüntessék.

Eddig egyébként csak a napviharok miatti áramkimaradások közvetlen kárait vizsgálták. Edward Oughton, a Cambridge Judge üzleti iskola munkatársa viszont arra mutatott rá, hogy ez csupán a 49 százaléka a teljes kárösszegnek, ami akkor jön ki, ha az összes lehetséges közvetett belföldi és nemzetközi veszteséget is figyelembe vesszük.

Korábban is történtek pusztító napkitörések

A legutóbbi napkitörés egyébként 2011-ben volt, amikoris Kína déli részén a rövid hullámhosszú rádiók teljesen elnémultak.

Ez egy olyan Kína-szerte jelentkező esemény volt, amit hosszabb ideig lehetett tapasztalni. 1989 márciusában Kanadában is észlelni lehetett egy napkitörést, amikoris az áramszolgáltatás teljesen megszűnt, és 6 millió ember maradt 9 órán át villany nélkül.

Az egyik leghíresebb napkitöréssel kapcsolatos esemény mégis a Carrington-esemény maradt, melyet a mai napig a legpusztítóbb napviharként.

A Carrington-esemény 1869-ben következett be. Egy olyan erejű napvihar volt, mely a távíróhálózat szinte teljes megsemmisülését okozta a Földön. Ezek a hálózatos hatalmas szikrákkal gyulladtak ki, és más elektromos hálózatok is leálltak.

Még szerencse, hogy akkoriban nem volt túl sok elektronikára alapuló hálózat, és technológia.

Ma sokkal nagyobb pusztítást végezne

Ma már a kommunikációs műholdak, GPS, az internet, a telefonok és a légi közlekedés korában élünk, így ha egy óriási geomágneses vihar következne be, az technológiai értelemben visszaküldene bennünket a „sötét középkorba”.

A jelenlegi esélylatolgatások szerint körülbelül 12% az esély arra, hogy átélhetünk a következő 20-30 évben egy a Carrington-eseményhez hasonló, vagy attól pusztítóbb napkitörést.

Ha ez bekövetkezne, egyértelműen jóval nagyobb károkat okozna, mint bármi más eddig. És ez azért következne be törvényszerűen, mert ma rengeteg rendszerünk az elektronikára épül.

Ha az elektromos hálózatok tönkremennek, percek alatt több százezer ember halhat meg a kórházakban, vagy a repülőgépek lezuhanása következtében, mivel a teljes GPS hálózat is összeomlana ebben az eset.

tudomány világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 58932





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet