Kitört a pánik Magyarországon is: több városban is megjelent a koronavírus-rettenet?

2020. január 27., hétfő
Budapesten és egy vidéki városban is gyanús betegeket vizsgáltak az orvosok.

A nővérek egymás közt beszélték, hogy maszk és kesztyű nélkül ne is közelítsék meg. Budapestet hívták, hogy mi a teendő. Este a nővér azt mondta, hogy nem kell aggódni és pánikolni, de nem adhatnak semmi információt

– számolt be olvasónk.

Kerestük a kórházat, láttak-e el koronavírus-gyanús beteget, de nem kaptunk választ.

Egy budapesti iskolában közben egy diákról tudják úgy az osztálytársai, hogy megfertőződhetett a koronavírussal és karanténban ápolják.

A tanuló fiú a napokban tért haza Kínából, pénteken tanítás közben rosszul lett, kórházba vitték. A beteg kamasz osztálytársainak szülei tegnap negyedóránként hívogatták a kórházat, és e-mailekkel bombázzák az iskola igazgatóját, hogy mehetnek-e a gyerekek hétfőn iskolába.

A Blikk megtalálta Kínában a 12 millió lakosú Hszianban élő Lukács Petra (24) angolnyelvtanárt. Arról mesélt, hogy a városban már 8 embert diagnosztizáltak koronavírussal.„Kötelezővé tették a maszkok viselését, és sok programot elhalasztottak, például színház- és mozielőadásokat" – mondta Petra. „A hatóság mindenkit arra kér, maradjon otthon.

Amikor a bevásárlást házhoz rendeltem, nem engedték be a futárt se a lakóparkunkba. Bár beláthatatlan ideig szünetel az iskolákban a tanítás, egyelőre nem tervezem, hogy hazautazok Magyarországra" – mondta lapunknak

Müller Cecília országos tiszti főorvos közben az M1 csatornán állította, nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Itthon kicsi az esélye a koronavírus-járványnak, viszont a tünetek hasonlóak az influenzához, Magyarországon pedig éppen most influenzajárvány van.

„A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon" – mondta Müller Cecília. Hozzátette: a szakemberek vizsgálják a koronavírus nemrégiben létrejött változatát, keresik az ellenszerét, kutatják a terjedését.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a „tüsszentési etikett” betartása. A vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

Nincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak, Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés

– jelentette ki Menczer Tamás külügyi államtitkár. 

Felhívta a figyelmet, hogy mivel a kínai hatóságok lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hopej tartományt, így senkinek nem javasolják a beutazást, mert onnan kijutni jelenleg nem lehet.

A kormány négy Vuhanban tartózkodó magyar állampolgárról tud. 

Szállodában laknak és munkavállalási céllal érkeztek az országba, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hopej tartományban, ők mind jól vannak, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor hagyhatják el a térséget.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen


Megtekintések száma: 37330

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet