Kíváncsi vagy, hány fa van a Földön?

2015. szeptember 4., péntek




Most megtudhatod. A Yale egyetem kutatói a régimódi számlálás és a korszerű műholdas, valamint szuperszámítógépes technológia ötvözésével végezte el a szerinte eddigi legátfogóbb faszámlálást.

[dropcap]T[/dropcap]homas Crowther, a vizsgálat vezetője a BBC-nek kifejtette, nem arról van szó, hogy több fát vagy több eltárolt karbont fedeztek fel. Egyszerűen csak olyan számokkal vázolták fel a globális erdőrendszer állapotát, amelyet az emberek megérthetnek, a a környezetvédelmi szakemberek és politikusok pedig felhasználhatnak.

Míg a szám kellemesen meglepte őket, rossz hírekkel is szolgáltak a Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban, hiszen a számítások feltárták, hogy az erdőtakaró mérete az emberi civilizáció megszületése óta csaknem megfeleződött.

Az erdőirtás üteme sem csillapodott: az ember jelenleg évente mintegy 15 milliárd fát vág ki a tanulmány adatai szerint.

A kutatók vizsgálatukat mintegy 400 ezer fasorábrából származó, igazolt számra alapozták.  

Ezt követően műholdas felvételekkel határozták meg, hogy a klímához, domborzathoz, vegetációhoz, talajviszonyokhoz és emberi hatásokhoz hasonló tényezők miként befolyásolták a fák sűrűségét.

A fák számának regionális megoszlását felbecsülő modellek kifejlesztésével végül globális térképet rajzoltak fel, amely szerint megközelítőleg 3,04 billió fa található a bolygón.

ennyi-fa-van-a-foldon-2

A közlemény szerint a fák legnagyobb sűrűsége Oroszország, Skandinávia és Észak-Amerika szubarktikus régióinak boreális (hideg-mérsékelt égövi, főleg tűlevelű) erdőségeire jellemző.

Az erdővel borított legnagyobb régiók azonban még mindig a trópusokon találhatóak, a globális falétszám mintegy 43 százalékának otthonai.

A számítások azt is feltárták, hogy a fák számát befolyásoló összes tényező közül az emberi tevékenységnek a legnagyobb a hatása, főként az erdőirtás és a földhasználat-változás révén.

Az eredmények szerint összességében 46 százalékkal csökkent a fák száma, amióta az ember az ültetvények kiterjesztése céljával megkezdte az erdőirtást.

Amellett, hogy oxigént, üzemanyagot és menedéket kínálnak, a fák nagy mennyiségű szenet tárolnak el, amely felszabadulva hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A World Resources Institute kutatóintézet tanulmánya szerint tavaly körülbelül 18 millió hektárnyi erdőtakarót veszítettünk, ennek több mint felét a trópusi területeken.

tudomány


Megtekintések száma: 3199





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet