Kíváncsi vagy, hogyan is alakult ki a Hold?

2017. január 8., vasárnap




Égi kísérőnk látványos és frappáns története a NASA minőségi animációjába csomagolva.

Mikor felnézünk az éjszakai égboltra, a csillagok között megpillantjuk égi kísérőnket, a Holdat. Évmilliók óta kísér minket, és a Földet.

Olyan, mint egy hűséges társ, mely bolygónk mellé szegődött. De vajon tudjuk azt, hogy hogyan alakult ki annak idején?

Holdunk körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt kezdett formálódni az űrben és a végtelen kozmoszban keringő kőzetanyagokból, melyek lassan összetapadtak, és a kialakuló gravitációs mező egyre több ilyen anyagot vonzott magához.

Később elkezdett lehűlni, azonban az idők során, ahogyan a felszíne és a belseje egyre inkább megszilárdult, rengeteg aszteroida becsapódás hagyott komoly nyomokat rajta.

Ezeket a becsapódási krátereteket még ma is látni, és ezek adják a Hold jellegzetes "arcát". Sokat köszönhetünk a Holdunknak, ugyanis a felénk érkező kisebb-nagyobb aszteroidák egy részét magához vonzza, így mentve meg bolygónkat, és az emberiséget már évmilliók óta.

A Holdunk keletkezésére számtalan elmélet született az évek során. Az egyik ilyen szerint a Hold a bolygók kialakulása után nem sokkal, a korai, de már réteges szerkezetű Föld és egy nagyjából Mars méretű másik ősi bolygó gigászi ütközése nyomán keletkezett.

Ezt az utóbbi 2 év tudományos kutatásai, és a korábban Holdról elhozott kőzetminták elemzései is bizonyítják, ugyanis kiderült, hogy a Hold kőzetei hasonlítanak az ősi Föld talajának összetételéhez.

Vagyis a Holdunk gyakorlatilag egy szelet az ősi Földből.

Nézd meg te is ezt a remek animációt, melyet a NASA egy szimuláció keretében készített el a Holdról, és kialakulásáról.

Ha tetszett, és érdekesnek találtad, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 20310





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet