Klímaváltozási katasztrófa van előttünk: hatalmas a baj?

2018. január 26., péntek




Rekordmértékben emelkedett a hőmérséklet, és ez csak az elmúlt pár év. Igazi borzalmak várhatnak ránk a klímakutatók szerint.

Sok tudós elkezdte megkongatni a vészharangot, egyáltalán nem ok nélkül.

A klímakutatók társadalmi ugyanis borzalmas jövőt jósol a Földnek és az emberiségnek, ha nem tudunk valamiféle változást előidézni a bolygó egyre növekvő hőmérsékletű klímájában.

A meteorológusok is észrevették, hogy már nem elodázható a probléma.

Sokkal komolyabb gondban van az emberiség, mint bárki gondolta volna, és szükségállapot alakulhat ki: megoldást kell találnunk, különben 5-10 éven belül szélsőséges időjárás, szuperviharok pusztíthatnaka felszínen.

Rekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet 2014 és 2016 között, csak ebben három évben több mint 25 százalékkal emelte meg a globális felmelegedés mértékét az 1900-as évek kezdete óta - számolták ki az Arizonai Egyetem kutatói. 

A globális hőmérsékleti rekordokat elemezve Jianjun Yin, az egyetem kutatója és munkatársai kiszámolták, hogy a következő három évben 2016 végére a globális földfelszíni hőmérséklet újabb 0,43 Celsius-fokkal nőtt, ami soha nem látott mértékű három év alatt a 20. és 21. században.

A felmelegedés ilyen szintű megugrását világszerte szélsőséges időjárási jelenségek, mint hőhullámok, szárazságok, áradások, a sarki jég túlzott olvadása, globális korallfehéredés kísérték.

"Klímakutatóként szembeszökő volt látni, hogy a bolygó légköre képes ilyen gyorsan melegedni" - idézte Jonathan Overpeck, a tanulmány társszerzőjét a Science Daily.

Az új kutatás kimutatta azt is, hogy a rekordmértékű hőmérsékletnövekedést nem lehet megmagyarázni csupán a klíma természetes változékonyságával.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ilyen hőmérsékleti megugrások és a velük járó szélsőséges időjárási jelenségek mindaddig egyre gyakoribbak lesznek, amíg nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Komoly tehát a probléma, az egész emberiség együttes kooperációjával lehetne csak megfékezni, de még ebben az esetben sem lehet arról beszéli, hogy meg is tudnánk állítani.

Mivel aligha valósítható meg egy a világ szintjén is mérhető összefogás, ezért a tudósok azzal számolnak, hogy még a mi életünkben olyan mértékben tönkremehet a klíma, hogy szó szerint veszélyes lesz a felszínen tartózkodni egyes időszakokban...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány kataklizma klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 26757





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet