Klímavészhelyzet: 310 négyzekilométeres jéghegy szakadt le az Antarktiszról

2020. február 13., csütörtök




A szemünk előtt hullik darabokra, az eljövendő generációk jövőjével együtt...

A Nyugat-antarktiszi-öböl területén ér a tengerbe a Déli-sarkvidék két legveszélyeztetettebb gleccsere, a Pine-szigeti, illetve a Thwaites-gleccser.

Utóbbit ítéletnapi gleccsernek is nevezik, mivel, ha elolvad, azzal olyan láncreakciót fog beindítani, ami globálisan átrajzolja majd a kontinensek partvonalát. Nos, ezért olyan aggasztó látni, ahogy a térség jégpáncélja

A SZEMEINK ELŐTT HULLIK DARABJAIRA.

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja újabb töréseket fedezett fel a Pine-szigeti-gleccser tengerbe nyúló selfjén. 

Az egy éve figyelt repedések az utóbbi napokban egyre gyorsulva tágulnak, vasárnap pedig egy 310 négyzetkilométeres jégtömb teljesen le is vált a gleccserről.

Összehasonlításul: Budapest területe 525 km2.

A levált darab gyorsan kisebb jéghegyek csoportjára esett szét, a legnagyobb azonban elég nagy maradt ahhoz, hogy önmagában is nevet kapjon: ez lett a B-49 jéghegy. 

A Pine-sziget térségében e leválás csak az utóbbi időben zajló töredezési folyamat újabb epizódjának tekinthető. 

A kutatók attól félnek, hogy mindez csak egy sokkal nagyobb, átfogó hatású dezintegráció előjátéka.

Az Antarktiszon nemrégiben rekordmeleget mértek, és a kontinens klímájának - és ennek eredményeként földrajzi viszonyainak - átalakulása már minden kétséget kizáróan javában folyik. 

Alig néhány nappal ezelőtt írtuk, hogy hamarosan eléri az Atlanti-óceánt a világ legnagyobb jéghegye, amely még 2017-ben szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről.

Az A68 nevű jégóriás csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor levált a selfjégről, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Index

tudomány


Megtekintések száma: 19587





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet