Kolozsvári tudósok Nobel-díj gyanús felfedezése: milliók életét mentheti meg világszerte!

2018. december 1., szombat
A mű vér, ami napokig képes szállítani az oxigént és sürgősség esetén milliók életét mentheti meg!

Ez az anyag használható lenne vérátömlesztések, balesetek, és operáció közbeni súlyos vérveszteség esetén. A kutatócsoport sikeresen tesztelte az új anyagot az állatokon, mely meghozhatja számukra a megérdemelt Nobel-díjat.

“Jelen pillanatban, a vérátömlesztésekhez az önkéntes véradók vérét, vagy egy speciális folyadékot használnak.

Ez utóbbit csak ritkán és csak néhány percig, hogy az ereket nyitva tartsák, mert köztudottan az oxigénellátás nélkülözhetetlen az egyes szervek, mint a szív, a vesék, vagy az agy számára. A felfedezett anyag különlegessége abban áll, hogy képes, akár a vér az oxigén hordozására, teljesen steril és laboratóriumi körülmények között korlátlan mennyiségben állítható elő.” 

– mondta az “Adevărul” napilap számára Radu Silaghi-Dumitrescu, a kutatócsoport vezetője, aki 2007 óta dolgozik ezen a projekten.

A kutató azt is elmondta, hogy ez a művér csak két napig maradhat a szervezetben, hiszen az elsődleges cél a kritikus helyzetekben történő életmentés.

Az általuk kidolgozott anyag többféle szempontból is egyedüli a világon. Sokan próbálkoztak állati vérből előállítani ehhez hasonló anyagot, ezek azonban nem voltak képesek az oxigén szállítására.

A kutatók igyekeznek, hogy az általuk kifejlesztett művér előállítási költsége is minél alacsonyabb legyen.

Az előállított művér alapanyaga között nem az állati vér áll, hanem egy bizonyos tengeri féregből, kinyert hemeritrin nevű protein, mely rezisztens a stresszel szemben. Ezt az anyagot, genetikailag módosított baktériumok segítségével állítják elő laboratóriumi körülmények között.

A felfedezés elsődleges célja, hogy általa a kórházak szegényes vérkészletét felfrissítsék.

Ennek a remek felfedezésnek az eredményét elsősorban egyelőre a ritka vércsoporttal rendelkező emberek számára használják fel, mely adott esetben életet menthet.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Filantropikum.com

egészség életmód


Megtekintések száma: 10469

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet