Komoly ebola járvány tört ki Kongóban: a világ sincs biztonságban?- VIDEÓ

2018. május 19., szombat




Már a WHO válsághelyzetek kezeléséért felelős részlegének igazgató-helyettese is foglalkozik az üggyel.

Április 4-e óta 32 ebolagyanús esetet regisztráltak az afrikai ország északnyugati részén, és 18-an vesztették életüket.

Sokan attól félnek, hogy megismétlődhet a 2014-ben kezdődött, és két éven át tartó fertőzéshullám, amely több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, és eljutott Európába, valamint Amerikába is. 

A vírust egyébként Kongóban, az Ebola folyónál fedezték fel a hetvenes években, innen származik a neve is.

ha ugyanis kéeps tovább terjedni, vagy ne adj Isten úgy mutálódni, hogy a vírus még életképesebbé és pusztítóbbá válik, akkor az egész világon elterjedhet.

Ha így lesz, rengeteg áldozatot szedhet magának...

Bill Gates korábban már többször figyelmeztette valami nagyon hasonlóra a világot. Azt mondta, hogy csak idő kérdése, hogy egy olyan nagy volumenű világjárvány robbanjon ki, mely emberek tízmillióinak halálát fogja magával hozni.

Az egyéni és közösségi tragédiákon túl komoly szocioökonómiai, azaz társadalmi és gazdasági hatásai vannak az ebolahullámok pusztításának.

Úgy tűnik, a gócpontok most is a határmenti szegényebb falvak, települések, ahonnan tudtuk és szándékuk ellenére piaci árusok vagy épp vásárlók, más országba átjáró munkavállalók terjeszthetik el az egyelőre hivatalosan gyógyíthatatlan betegség kórokozóját.

Az ebola vírusa a KDK-ben található, az őslakosok nyelvén Legbala néven emlegetett Ebola folyóról kapta a nevét, arról ahol az első, 1976-os járvány kitört.

Az első eseteket akkor egy missziós kórházból jelentették. Jelenleg sem tudni pontosan, mi a vírus természetes hordozója, annyi azonban bizonyos, hogy állatról emberre terjed. 

A tudósok legvalószínűbb elmélete szerint a hordozók denevérek, esetleg ízeltlábúak lehetnek.

Egyelőre a WHO nem fújta még mega vészcsengőt, de a kezüket ott tartják ezen a piros gombon... Ha ugyanis kirobban egy világjárvány, az a spanyolnáthánál is pusztítóbb lehet.

A WHO szerint egyelőre ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet a helyi hatóságokkal együtt, de nem rejtették véka alá, hogy a legrosszabbra készülnek.

Újra pusztító járvány alakulhat ki akkor, ha a betegség a nagy lakosságszámú városokban is felbukkan.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány betegségek járványok világjárványok


Megtekintések száma: 37529





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet