Komoly veszélyben vannak a trópusi erdők: vannak nagyobb bajok a koronavírusnál...

2020. április 10., péntek
Ha ez ellen nem teszünk valamit, hiába lesz vakcina...

A károsodott erdők felépülésében a ganajtúró bogarak fontos szerepére figyeltek fel.

Közismert, hogy a magas hőmérsékletek, párosulva hosszú és súlyosan száraz szezonokkal, a trópusi erdőkben hatalmas tüzekhez vezethetnek. 

Ezt a rendkívül összetett kérdést Brazíliában, az Egyesült Királyságban és Új-Zélandon nyolc egyetem és kutatóintézet bevonásával tanulmányozták.

2015 végén Brazília egyik államában a súlyos szárazság és az erdőtüzek az erdei vadvilágra drámai következményekkel voltak. 

A károsodott erdők felépülésében a ganajtúró bogarak fontos szerepére figyeltek fel.

Ez a bogárcsalád az egész földön elterjedt, fajokban is gazdag. Trágyában, fákon és bokrokon, virágokon, a földben vagy korhadó fában élnek.Ezek – a nálunk is nagy becsben tartott rém szorgalmas bogarak – a magok terjesztésével nagy hasznot hajtanak.

A trópusi erdőket fenyegető összetett veszélyek elhárítására sürgős cselekvésre és új megőrzési stratégiákra van szükség, melyekbe a helyi lakosságot és az intézményeket is be kellene vonni – figyelemmel a helyi igényekre és a sokféle szocioökológiai viszonyokra.

Egyértelmű, hogy a trópusi ökoszisztémák helyi (lokális) jellegű kezelése nem elegendő, ha a cselekvést nem hatja át a globális klímaváltozás elleni küzdelem. 

És hát elengedhetetlen a nemzetközi összefogás a trópusi erdők hosszú távú megőrzésében.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3400

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet