Könnyen lehet, hogy a világunk nem is létezik: ÁLVALÓSÁGBAN élünk tömeghallucináció formájában?

2023. április 26., szerda




Új kutatások szerint a realitásként érzékelt anyag nem más, mint látszat, csak információ!

Nem akármilyen dolgok láttak napvilágot egy friss kutatásból.

Az egész a feje tetejére állíthatja mindazt, amit a világunkról és a saját valóságunkról tudunk.

Az elmélet szülőatyja nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a napjainkban realitásként érzékelt anyag csak látszat.

Egy, a Scientific American nevű folyóiratban megjelent gondolatkísérlet szerint az igazi valóság nem a környezetünkben „érzékelt” kvarkokban, mezőkben és kvantumjelenségekben keresendő.

Az írást jegyző Bernardo Kastrup nevű tudós és filozófus lehetségesnek tartja, hogy az anyag, mint olyan, csupán illúzió, és az egyetlen valós létező az információ.

Az alapötlet az, hogy a fizikai univerzum azért létezik, mert úgy észleljük.

Egyfajta tömeges hallucináció csupán, amit arra használunk, hogy az objektumok közötti matematikai összefüggéseket megértsük.

Szó, mi szó, merész gondolattal van dolgunk, ám a tudós szerint a teória egyre több követőre talál.

„Egyes fizikusok szerint ez azt jelenti, hogy az általuk szilárdként és konkrétként érzékelt »anyag« mindössze illúzió, és hogy ténylegesen kizárólag az az elméleteikben kieszelt matematikai apparátus valóságos, amelyet az érzékelt világ leírására létrehoztak”

– fogalmazott írásában Kastrup.

Korábban már többekben felmerült az, hogy a falóság nem az, aminek látszik. Az emberiség különféle dolgokkal magyaráz egyes megmagyarázhatatlan jelenségeket, kozmikus anomáliákat.

Ezek között bizony ott van a szimulációs elmélet is, mely szerint a világunk csak egy mesterségesen létrehozott "világ" része, ahol semmi sem valódi, minden csak egyfajta "érzet".

Egyes szakemberek és tudósok pedig még arra is bizonyítékokat vélnek találni, hogy ez a szimuláció egy számítógépes programkód formájában van megírva, vagyis mi egy ilyen "játék világ" részeiként "létezünk".

Hogy mi az igazság?

Az nagy valószínűséggel nem fog soha kiderülni, vagy ha igen, akkor nagyon soká. Talán ha a kozmikus világ alkotói is úgy akarják.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány illúzió valóság


Megtekintések száma: 68937





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet