​Koronavírus: a legfrissebb adatok aggasztó képet mutatnak, itt ahatárzár és szigorítások

2020. augusztus 29., szombat




Jönnek a drákói szigorral követendő rendeletek?

Egy nap alatt több mint 360 ezren fertőződtek meg világszerte, a gyógyultak száma 16 millió fölé emelkedett.

A koronavírus-járvány továbbra is nagyon gyorsan terjed az amerikai Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint szombat reggel frissített adatai szerint.

fertőzöttek száma meghaladja a 24,7 milliót, ez egyben azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint 360 ezer új fertőzöttet regisztráltak világszerte. Péntek óta 6606 halálos áldozata volt a járványnak, eddig összesen 837 124 ember vesztette életét a vírus okozta betegségben.

A gyógyultak száma 16 millió fölé emelkedett, azaz péntek óta több mint negyedmillióan kilábaltak a betegségből.

Szeptember 1-jével új határátlépési szabályokat vezet be a kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a járvány második hulláma elkezdődött Európában, és idehaza is számottevően nőtt a betegek száma.

A hazai megbetegedések többsége külföldi eredetű, és mivel a vírus terjedése a munkahelyeket és az iskolakezdést veszélyezteti, a határokon visszatérnek a korábbi, tavasszal érvényes szabályokhoz – mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

Így fő szabály szerint szeptembertől külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, csak különösen indokolt esetekben, elsősorban munkavégzés céljából (vállalatcsoporton belüli utazásoknál), bizonyos sporteseményeken való részvétel miatt, illetve továbbra is biztosított lesz a tranzitforgalom, diplomáciai utakra is lesz lehetőség, valamint a katonai konvojok is áthaladhatnak Magyarországon, ahogy a korlátozott, 30 kilométeres sávban történő határátlépés lehetősége is fennmarad. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet. 

A részletszabályokat szombaton pontosítják.

A külföldről hazatérő magyarok szeptembertől 14 nap karanténra kényszerülnek, kivéve, ha két nap különbséggel két negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni

– közölte Gulyás, hozzátéve: az emberek egészségének védelme mellett a gazdaság érdeke is ezt kívánja meg. Egy kérdésre azt is elmondta: csak idehaza végzett, laboratóriumi tesztet fogadnak el a karantén alóli mentesüléshez.

A teszt költségét mindenkinek magának kell állnia, kivéve azokat, akik nem jártak külföldön, hanem kontaktkutatás miatt végzik el rajtuk a vizsgálatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett ajánlás ugyan nem tiltja meg, de nem is javasolja a nagy tanévnyitó ünnepségek megtartását – mondta Gulyás, hangsúlyozva, hogy az ismertetett határátlépési intézkedések jórészt azt a célt szolgálják, hogy ne legyen szükség az iskolák bezárására. Osztálykirándulásokat belföldön lehet tartani, egyedi mérlegelés alapján.

A kormány nem gondolja, hogy kijárási korlátozásokra lenne szükség, és nem is szeretne ilyeneket bevezetni – közölte Gulyás, hozzátéve, hogy az egészségügy felkészültebb a járvány kezelésére, mint a tavasszal. A maszkviselést szigorúbban fogják ellenőrizni, új szabályokat azonban ezzel kapcsolatban sem tart szükségesnek a kormány. 

A 65 év felettiek vásárlási idősávjának visszaállítása sincs napirenden, a most bejelentett új szabályok pedig egy hónapig biztosan érvényben maradnak.

Gulyás megjegyezte, természetesen bárki elhagyhatja az országot, de a hazatérés után szigorú szabályok érvényesek: két színkód van,

Magyarország zöld, minden más vörös.


Megtekintések száma: 2990





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet