​Koronavírus: ez az 5 tünet a betegség után se múlik el

2021. április 13., kedd




Rosszabb a memóriája, vagy úgy érzi köd ül az agyán? Sokan vannak ezzel így, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, nézze meg a többi jellemző, múlni nem akaró neurológiai panaszt is.

120, korábban kórházban ápolt Covid beteg közül hónapokkal később 34 százaléknak volt memóriazavara, 27 százaléknak pedig koncentrációs problémái.

Még az enyhe koronavírus fertőzést átélők közül is többen panaszkodnak fennmaradó idegrendszeri tünetekre. Sokaknál a koncentrációs nehézség, memóriazavar, az ún. “agyköd”, másoknál a tartós szaglás- és ízérzés vesztés, a fejfájás zavarja hosszú hónapokig a mindennapokat.

Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa az eddig tapasztalt, lehetséges enyhébb és komolyabb szövődményekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Jellegzetes neurológiai tünetek

Bár a koronavírus fertőzés elsősorban a tüdőt támadja meg, egyre többet lehet tudni a szívet érintő esetleges szövődményekről – amely közül a leggyakoribb a szívizom-gyulladás -, és sokan tapasztalják a neurológiai maradványtüneteket is. Többen, a már gyógyultak közül hetekig, hónapokig küzdhetnek olyan tünetekkel, amelyeket esetleg nem is kötődnek a már lezajlott betegséghez. Íme, a leggyakoribb neurológiai tünetek COVID-19 fertőzés után:

- fejfájás,

- izomfájdalom,

- bizonytalanság érzés, szédülés,

- íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése,

- agyköd

Az “agyköd” megnevezés egy memóriazavarokkal, feledékenységgel, rosszabb koncentrálóképességgel esetleg tudatzavarral járó állapot, amelynek még nem teljesen tisztázott az oka. Mindenesetre ezeket a jelenségeket akkor is komolyan kell venni, ha maga a koronavírus fertőzés könnyen lezajlott.

Mindazoknál pedig, akik kórházi kezelésre szorultak, fokozott óvatosság szükséges, hiszen egy francia vizsgálat szerint 120, korábban kórházban ápolt beteg közül hónapokkal később 34 %-nak volt memóriazavara, 27 %-nak pedig koncentrációs problémái – ismerteti Mező doktornő.

Súlyosabb neurológiai szövődmények is előfordulhatnak

A The Lancet Neurology neves szakmai folyóiratban megjelent tanulmányban egyre több súlyos szövődményről számolnak be a kutatók. A fertőzés mind a központi, mind a perifériás idegrendszerre hathat, és ennek megfelelően jelenhetnek meg a szövődmények is:

maradandó íz- és szaglásvesztés,

agyhártyagyulladás,

Guillain-Barré szindróma, amelynek tünetei az érzés kiesés, zsibbadás, izombénulás

stroke,

neurológiai-pszichés szövődmények,

kognitív zavarok, demencia,

gyermekeknél Kawasaki betegség, amely egy, az érfalak gyulladásával járó tünetcsoport, súlyos tünetekkel.

A koronavírus neurológiai szövődményeinek kivizsgálására az első lépés egy szakorvos felkeresése – hangsúlyozza dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa. – Az anamnézistől, a tünetektől és a fizikális vizsgálatoktól függően indokolt lehet több további vizsgálat (koponya MR, EEG, ENG-EMG) elvégzése is az agyi és perifériás idegrendszeri szövődmények, rendellenességek felfedésére.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 71949





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet