​Koronavírus: ezek a brit mutáció tünetei

2021. március 5., péntek




Gyakrabban köhögnek, fáj a torkuk és fáradékonyabbak, viszont ritkábban vesztik el az ízlelésüket és szaglásukat azok, akiket a brit koronavírus-mutáció fertőz meg. Miben tér még el a brit variáns a Covid-19 fertőzés eddig feljegyzett tüneteitől? Mutatjuk!

mutáns koronavírus-variánst decemberben fedezték fel Nagy-Britanniában, a legfrissebb információk szerint könnyebben terjed, mint a „sima” koronavírus és halálosabb is, de széles körű, tudományos kutatások ezt még nem erősítették meg.

Egy január végi cikkben számoltak be egy érdekes felmérésről, amit a brit statisztikai hivatal (ONS) végzett. Ebből kiderül, hogy azok, akik az új, gyorsan terjedő brit variánssal fertőződtek meg, más tünetekről számoltak be, mint azok, akik az eredeti vírustörzset kapták el. A jelentés szerint „számottevően kevésbé gyakori” az ízlelés- és szaglásvesztés, viszont gyakrabban jelentkezik köhögés, torokfájás, fáradtság, izomfájdalom és láz. A bélrendszeri tünetekkel és a légzési nehézségekkel kapcsolatosan nincs információ.

Brazil mutáció: ijesztő újrafertőződést indíthat el, kattintson tovább

A brit mutáció tünetei az említések gyakorisága alapján:

köhögés 35%: ez volt a leggyakoribb tünet azokban az emberekben, akiket a brit variáns fertőzött meg

fáradtság/gyengeség 32%,

fejfájás 32%,

izomfájdalom 25%,

torokfájás 22%

láz 22%.

Az új, brit variáns esetén csak 15 százalék számolt be íz- vagy szagvesztésről, szemben az eredeti koronavírussal fertőzöttek 19 százalékával.

(A brit statisztikai hivatal azokat az embereket mérte fel, akik november 15. és január 16. között pozitív COVID-19 tesztet kaptak. A teszt előtti hét nap során tapasztalt tünetekkel kapcsolatos kérdésekre a brit mutációban szenvedők és az eredeti koronavírustörzsben megfertőződött betegek válaszoltak.)

Tony Moody, MD, a Duke Egyetem Orvosi Központjának Duke Humán Védőoltási Intézetének fertőző betegség specialistája szerint nem meglepő, hogy egy új változat némileg eltérő tüneteket okoz.

"A koroanvírusmutációk genetikai kódja megváltozik, amelynek eredményeként a fehérjék másképp épülnek fel, és ezek megváltoztathatják a vírus és a test kölcsönhatását" - mondta. Megjegyezte azonban, hogy a brit felmérésben talált különbségek meglehetősen finomak – a brit variánssal rendelkező betegek nem számoltak be új tünetekről.

A brit mutáció legijesztőbb tulajdonsága a hipergyors terjedés

A brit variáns - február közepi adatok szerint - legalább 82 országban elterjedt, így az Egyesült Államokban is. Ottani kutatók úgy tapasztalták, hogy a brit mutáns 35–45 százalékkal könnyebben terjed, mint az Egyesült Államok más változatai és azt prognosztizálták, hogy márciusra a fertőzés domináns koronavírustörzsévé válhat.

Milyen a brit mutáció halálozási rátája?

Az Egyesült Királyság január 21-én közzétett jelentése szerint "reális lehetőség van" arra, hogy a fertőzött betegeknél magasabb a halálozási arány, de ennek biztos kijelentéséhez több adatra van szükség.


Megtekintések száma: 35269





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet