​Koronavírus: ezért egyre több a beteg gyerek

2021. április 16., péntek




Ez a végső válasz arra, ami az egész világot érdekli!

A koronavírus angol változata annyira stabil, hogy a gyerekek gyors immunválasza nem tudja elsöpörni, mint az „eredeti”, vuhani változatot. Egyelőre a felnőttek vakcinázásával védhetjük őket a leghatékonyabban, de hamarosan megjelennek a védőoltások a gyerekek számára is.

Az koronavírus-járvány első és második hullámának világszerte az volt a tapasztalata, hogy a vírus felnőtteknél, közülük is az idősebb korosztálynál és/vagy a krónikus betegségekkel küzdőknél okoz súlyos, kórházi ápolást igénylő, netán halállal végződő betegséget. Csaknem egy évig tényként kezeltük, hogy a gyerekeken sokszor tünet nélkül, vagy csupán nagyon enyhe panaszokkal „átszalad” a betegség. 

Aztán a harmadik hullám az új mutációk – elsősorban az angol variáns – miatt már egészen mást mutat: egyre több gyereknél alakulnak ki súlyos panaszok, kórházba is többen kerülnek közülük.

A témáról Falus András akadémikust, Széchenyi-díjas immunológus professzort kérdeztük:

Miért kezdett a vírus súlyos tüneteket produkálni gyerekeknél?

Elképzelhető, hogy a felnőtt társadalom immunizálásával a gyerekek válnak a SARS-CoV2 fő célpontjává?

Miért nem kapnak védőoltást a gyerekek?

Hogyan védhetjük meg gyerekeinket a fertőzéstől, a betegségtől?

Ami most sokak aggodalmát, az iskolanyitást és a kötelező jelenléti oktatást illeti, annak módja és időpontja politikai döntés. Tudományos alapon nem lehet állást foglalni abban a kérdésben, hogy „engedjem-e iskolába, vagy sem”: a közösségben nyilvánvalóan jelentősen megnő a fertőzés veszélye, míg a másik oldalon a kihagyott órák súlyos lemaradást, osztályismétlést jelenthetnek. 

A kívánatos az lenne, ha a nyitás fokozatosan, a fertőzésszámok drasztikus csökkenésével párhuzamosan történne, de a járványügyi intézkedések során millió és egy szempontot kell figyelembe venni.

Hatékony, de más

Visszatérve szűkebben vett témánkhoz, az immunrendszer működésének komoly életkori sajátosságai vannak. Gyermekkorban a csontvelőben termelődnek az immunrendszer őssejtjei: 

Olyan, úgynevezett előalakok, amelyekből később az érett immunrendszer sejtjei alakulnak ki. Születés után ezek mennyisége folyamatosan és intenzíven növekszik a pubertás végéig, majd az „öregedéssel” egyre csökken.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 27870





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet