Koronavírus: ígéretes ellenanyagot találtak: megvan az első reméynsugár?

2020. március 16., hétfő
A hollandiai Erasmus Orvostudományi Központ és az Utrechi Egyetem csapata olyan antitestet fedezett fel, amely hatékony lehet az új koronavírussal szemben. 

Frank Grosveld és csapata elsőként talált olyan molekulát, amellyel felvehetik a harcot a betegséggel.

Az antitestek vagy ellenanyagok olyan fehérjemolekulák, amelyek azonosítani és semlegesíteni tudják a szervezetbe jutott idegen anyagokat, így a vírusokat. 

Az antitesteket általában az immunrendszer állítja elő, de adott esetben gyógyszerként is bevihetőek.

Fontos kiemelni, hogy a friss tanulmányt független szakértők egyelőre nem vizsgálták felül, és az antitestet is sokat kell még tesztelni. Éppen ezért hónapokba telhet, mire a felfedezést a gyakorlatban is hasznosítani tudják.

Grosveld szerint az érintett molekulát valójában már a járvány kitörése előtt megtalálták.

A csapat egy projekt során a különböző koronavírusok elleni védekezési módokat vizsgálta, ekkor bukkantak egy antitestre, amely a SARS ellen hatékony volt, de két másik koronavírussal szemben már nem. 

Mikor az új koronavírus megjelent, a kutatók előkeresték azokat az ellenanyagot, amelyek le tudták győzni a SARS-t, így találták meg a mostani tanulmányukban bemutatott molekulát.

A szakértők most igyekeznek egy gyógyszergyártó céget is beszervezni, amely orvosságként tömegesen állíthatja majd elő az antitestet. A gyártás megindítása előtt természetesen további vizsgálatokra lesz szükség. 

Grosveld szerint az általuk azonosított molekula ígéretes, idővel jó eséllyel hozhatnak létre gyógyszert belőle.

A kutató úgy véli, a legjobb megoldást a vakcina létrehozása jelenti, hiszen a védőoltással a szervezetet ellenállóvá tehetik a kórokozóval szemben. 

A vakcinák fejlesztése azonban időigényes folyamat, rendszerint évekbe telik. 

Bár az antitest a már fertőzött páciensek kezelésében, és nem a megbetegedések megelőzésében segíthet, Grosveldék lehetséges készítménye mellett szól, hogy a védőoltásoknál hamarabb elkészülhet.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 37352

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet