Koronavírus: listát adtak ki, melyik tevékenység mekkora kockázattal jár!

2020. július 12., vasárnap
Mivel legtöbbünk még sosem tapasztalta saját bőrén, milyen is egy járvány, biztonságérzetünk alapjaiban remegett meg, és csak annyit tudtunk, hogy a fertőzés veszélyes, de sokáig abban sem lehettünk biztosak, hogyan kaphatjuk el.

Azonban ezen alapjaiban változtathat a második hullám, ha lesz, és ma már a tudósok, virológusok szerint is egyre biztosabb, hogy lesz.

Eddig nem készült olyan tanulmány, amely mindennapi cselekvéseinket mutatná egy veszélyességi skálán.

A Texasi Orvosok Szövetsége most ezt a hiányt pótolta, és egy részletes grafikán mutatta meg, hogy a levélbontástól a kocsmázásig mit csinálhatunk nyugodt szívvel, és mivel vállalunk nagy kockázatot.

A skálán a legveszélyesebbnek egyébként a kocsmázást ítélték a doktorok.

Minimális eséllyel kapjuk el a fertőzést plázázás közben, vagy ha egy órát töltünk a gyerekkel a játszótéren, esélyeink azonban romlanak, ha például focizunk vagy fodrászhoz megyünk.

Érdekes, hogy az 1-től 10-ig felállított skálán csak mérsékelten számít kockázatosnak, ha az orvosi váróban ücsörgünk.

A kutatók, az orvosok infografikája szerint ennél sokkal nagyobb bajt hoz viszont a fejünkre, ha esküvőn, temetésen veszünk részt, esetleg repülőn utazunk.

A tengerentúli szakértők szerint egyenesen az életünket kockáztatjuk, ha moziba vagy színházba megyünk, ezeket a helyeket vörösen jelölték mint magas kockázatú helyek, a legrosszabbat viszont akkor tesszük magunkkal, ha egy zsúfolt kocsmában múlatjuk az időt.

– A listát annak függvényében állítottuk össze, hogy az egyes aktivitások mennyire követelnek fizikai érintkezést

– írta a Texasi Orvosok Szövetsége.

Nem annyira a végzett munka volt itt a fontos, inkább az, hogy a tevékenységek közben mennyire vagyunk közel embertársainkhoz – tette hozzá.

Egyetértek a texasi kollégákkal abban, hogy mindennek az alapja a szociális távolságtartás

– mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának egykori vezetője.

Szerintem a legfontosabb lenne a távolságtartás, és nem értem, miért akar mindenki külföldre menni.

Ha környező ország is az úti cél, mindenhol megugrott a fertőzések száma, így csak feleslegesen kockáztatjuk saját egészségünket – fogalmazott Ócsai.


Megtekintések száma: 3279

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet