​Koronavírus: reumagyógyszer segítheti a gyógyulást

2021. május 1., szombat




Kiegészítő oxigénre szoruló koronavírus-fertőzötteket kezelnének egy baricitinib hatóanyagú gyógyszerrel. A szer hatékonyságát jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség jelenleg azt vizsgálja, hogy a baricitinib hatóanyagú gyógyszer alkalmazható-e a 10 évesnél idősebb, kórházi kezelésre szoruló COVID-19-es betegek kezelésére. Ez a készítmény csökkenti azimmunrendszeraktivitását, és jelenleg a mérsékelt vagy súlyos reumás ízületi gyulladásban, illetve az atópiás dermatitiszben (ekcéma) szenvedő felnőttek kezelésére használják.

Így hat ez a gyógyszer

A baricitinib blokkolja a Janus-kináz nevű enzimek működését, amelyek fontos szerepet játszanak a gyulladáshoz vezető immunfolyamatokban. A feltételezés szerint ez a hatóanyag a súlyos koronavírus-fertőzéssel járó gyulladások és szövetkárosodások csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Június végéig döntenek

Ez a gyógyszer tehát új reményt adhat az új típusú koronavírus okozta betegségben szenvedőknek. Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) gyorsított eljárás keretében végez értékelést a gyógyszert forgalmazó vállalat által benyújtott adatokról. Véleményüket várhatóan június végéig teszi közzé.


Megtekintések száma: 33872





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet