​Koronavírus: változás jöhet a fűtésnél

2020. december 4., péntek
Erről jobb, ha mindenki tud!

A koronavírus-járvány egyik velejárója, hogy felértékelődtek a tágas, kertes ingatlanok, ebbe pedig a nyaralók, vidéki házak is beletartoznak. A kormányoknak sokszor olyan gyorsan kellett a korlátozó intézkedéseket hozniuk szerte a világon, hogy az embereknek néha csak pár napjuk maradt, hogy áthelyezzék főhadiszállásukat a gócpontoktól távolabb. Ez a jövőben növelheti az igényt az új épületgépészeti megoldásokra - hívják fel a figyelmet a Gépész Holding szakértői.

Emlékezetes, hogy a járvány első hullámában amikor Észak-Olaszországban berobbant a fertőzés az érintett tartományokból tömegesen indultak délre az emberek, hogy elkerüljék a lezárásokból fakadó kellemetlenségeket.

Ezt a járványvédelmi szempontból nem túl jó gyakorlatot lehetett megfigyelni most ősszel Franciaországban is, amikor a párizsi karantén életbe lépése előtt hétszáz kilométeres dugó alakult ki körgyűrűn a sok vidékre igyekvő ember miatt.

Tavasszal a balatoni polgármesterek akadtak ki azon, hogy a budapesti nyaralótulajdonosok tömegével indultak a tó irányába egyrészt attól tartva, hogy a fővárosban szigorú korlátozások lépnek életbe, másrészt azért, hogy ne egy lakásban, hanem egy csendes kertes házban kelljen átvészelni a nehéz hónapokat.

Változnak az igények

A járvány miatt megnőtt az érdeklődés az úgynevezett okostermosztátok iránt, amelyek távolról akár egy telefonos applikáció segítségével vezérelhetők - árulták el az épületgépészettel foglalkozó Gépész Holding szakemberei.

Ennek egyik oka, hogy egy előre nem tervezett nyaralólátogatás esetén már egy meleg épületbe léphessenek be a tulajdonosok. A másik hosszabb távra szól, ugyanis sok cég tervezi, hogy rugalmasabbá teszi a munkavégzést és több otthoni munkát enged az alkalmazottaknak. A rugalmassághoz pedig jobb, ha az ingatlanok is alkalmazkodnak, legyen szó nyaralóról, vagy állandó lakhelyről.

Ezen túl energiát is megspórolhatunk egy okostermosztáttal, akár magunk állítjuk a hőmennyiséget, akár az applikációra hagyatkozunk, amely a szokásaink alapján ütemtervet készít az optimális hőtermelésre.

A cég a Baxi Mago programozható Wi-Fi-s szobatermosztátot ajánlja, amely lehetővé teszi a kazán és a hőszivattyú közvetlen, távolról történő kezelését. A fűtés okostelefonról vezérelhető, az applikáció kirajzolja a fogyasztási grafikont és üzenetet küld az esetleges hibákról. Az okostelefonos alkalmazás segítségével akár egy vagy több termosztáthoz is lehet csatlakozni. Egy termosztát egy fűtési kört kezel, egy termosztáthoz bármennyi okostelefon csatlakoztatható és egy okostelefon is bármennyi termosztáttal együtt tud működni.

A közelségérzékelő csak akkor aktiválja a készülék háttérvilágítását, amikor valaki közvetlenül a panelen szeretne módosítani a beállításokon, amikor nincs használatban, a kijelző kikapcsol. A készülék elhelyezésénél csak arra kell ügyelni, hogy ne tegyük hőforrás közelébe vagy huzatos helyre. Ugyanakkor a termosztát és a kazán között a távolság akár 50 méter is lehet.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 4687

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet