Koronavírus: veszélyt jelenthet az e-cigaretta?

2020. április 26., vasárnap




A szakértők szerint a dohányzás sérülékenyebbé teheti a tüdőt a COVID-19-cel szemben, igaz, újabb kutatások alapján az is elképzelhető, hogy a nikotin némi védelmet adhat. Vajon mi a helyzet az egyre népszerűbb e-cigarettákkal?

2019-ben kisebb túlzással e-cigaretta-járvány alakult ki az Egyesült Államokban, számos olyan megbetegedést és halálesetet regisztráltak, melynek hátterében a készülékek használata állt. 

Az elektromos cigaretták veszélyeivel ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben – röviden: a probléma főként Amerikát érinti, mert ott nincsenek az európaihoz hasonlóan szabályozva az eszközökhöz szükséges folyadékok.

Egy friss tanulmány alapján az e-cigarettákhoz köthető tüdősérülés, az EVLI valóban növelheti a COVID-19 súlyosságát. Willard Harrill, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa arra jutott, hogy a tüdő sérülése koronavírus esetén csökkenti a túlélés esélyét. Mivel az elektromos cigarettákat főként fiatalok használják, ebben a korosztályban is megnőhet a halálozási arány.

Fontos kiemelni, hogy Harrill amerikai adatok alapján folytatta kutatását.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatal (CDC) szerint az EVLI hátterében feltételezhetően az E-vitamin-acetátos és THC-s likvidek állhatnak.

Magyarországon még nem dokumentáltak olyan esetet, melyben az elektromos cigaretta okozott volna tüdősérülést. Ennek oka az lehet, hogy a THC-s folyadékok itthon nem érhetőek el, a használható likvideket jobban ellenőrzik, a fogyasztók pedig tájékozottabbak.

Arra vonatkozóan egyelőre nincs kutatás, hogy az EVLI-t leszámítva az e-cigaretták miként befolyásolhatják a COVID-19 tüneteit. Korábbi tanulmányok alapján az eszközök használata képes gyengíteni a tüdő immunválaszát, ezzel pedig a szervezet sebezhetőbbé válhat. 

Más vizsgálatok azt is felfedték, hogy az elektromos cigaretták gőze egyéb módon is gyengítheti a tüdőt, egerekben például megzavarhatja azt a lipidréteget a tüdőben, amelyben a kórokozók esnek csapdába.

A COVID-19 egy egészen új betegség, ezért rengeteg még a feltárnivaló vele kapcsolatban. Az e-cigaretta is viszonylag új technológiának számít, így nem ismert a használatuk minden hatása.

Ez idáig nem regisztráltak olyan beteget, akinél bizonyítottan az elektromos cigaretta súlyosbította a tüneteket – igaz, ez idővel változhat.

Összességében elmondható, hogy az e-cigaretta egy valamivel kevésbé káros alternatíva a dohányzással szemben, ennek ellenére szintén nem egészséges, koronavírustól függetlenül érdemes tehát felhagyni a használatával.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 4600





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet