Kowloon Walled City – a világ legsűrűbben lakott városa

2016. november 12., szombat
Valahol Kínában található a világ legsűrűbben lakott, fallal elválasztott városa, amit ráadásul úgy építettek fel, hogy abban egyetlen építész sem vett részt. Ez meg is látszik rajta. A város tele van labirintusokkal, a házak falai egymást érik, és vannak olyan utcák ahol egy, másfél méteres szűk folyosószerű helyek húzódnak végig csupán.

Elképesztő várost találhatunk Kínában, mely mindent meghazudtol, amit valaha tudtunk, vagy tudni véltünk a városokról.

A város egy hatalmas fallal van körülvéve, melynek alapjait még az első ezredforduló idején emelték, hozták létre.

A város nagyon régi, az egyik legrégebbi városok közé tartozik, és eredete egészen a Song-dinasztiáig nyúlik vissza. Rengeteg apró őrfalt, erődítményt és tornyot hoztak létre akkoriban, majd akkor lett igazán jelentős, amikor Hong Kong szomszédos szigetét elfoglalták a britek.

Kína ekkor vérszemet kapott, és megneszelve a veszélyt, hogy az angolok még több területet foglalnak el, hatalmas falakkal vette körbe az őrtornyokból és egyéb épületekből álló erődítményt.

A brit nyomásnak azonban nem sokáig tudtak ellenállni, és idővel a brit katonáknak sikerült elfoglalniuk a fallal körülvett területet.

Ekkor különleges helyzet állt elő. Kínához tartozott ugyan jogilag, de a gyakorlatban a britek uralkodtak felette, és a britek által uralt Hong Kong része volt.

Idővel, az 1940-es évekbe aztán az erőd egy részét lebontották, és a falakat lassan széthordták. Zömüket az egyik épülő reptérre szállították alapanyagként.

Miután véget ért a háború, és a britek elmentek, újra Kínáé lett az erőd, mely lassan elkezdte várossá kinőni magát. Azonban nem voltak építészek, akik a lassan kialakuló város látképével és a mértani tervezéssel foglalkoztak volna, melynek meglett az eredménye.

Ugyanis a város annyira beépült, hogy az bármely építész számára egy kész rémálom. A város tele van labirintusokkal, a házak falai egymást érik, és vannak olyan utcák ahol egy, másfél méteres szűk folyosószerű helyek húzódnak végig csupán.

A város évtizedeken keresztül virágzott, több tízezer lakossal, azonban a szűk utcán egyre jobban szemetesek lettek, és az élet kezdett fullasztóvá válni a városban. Az épületek annyira magasak lettek, hogy a napfény nem érte el az alsó szinteket, és az egész várost fénycsövekkel kellett megvilágítani.

A 70-es években már 40 ezer ember élt a fallal körülvett városban. Egy időben rengeteg kaszinó, és bordélyház üzemelt a városbam, ezért ragadt rá a Bűnös város elnevezés is főleg a kínaiak körében. A világ pedig Howloon Walled City néven ismerte meg ezt az építészeti „remekművet”.

A várost aztán 1993-ban szüntették meg végleg, és egy parkot nyitottak a helyén.

A korábbi épületek között a város központjának számító közösségi teret, a Yament, teljes mértékben helyreállították, és a déli kapu maradványait is megőrizték.

Így bárki, aki kíváncsi arra, milyen is lehetett ez az egymásra épített, szűk város, az bármikor végigvonulhat ezeken a helyeken, és ledöbbenhet, milyen, amikor építész nélkül kezdenek városfejlesztésbe az emberek.

érdekes érdekesség különleges helyek


Megtekintések száma: 23488

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet