Közel 100.000 éves volt a Titanic jéghegye

2016. március 7., hétfő




Új kutatások jelentek meg arról a jéghegyről, ami a legendás óceánjáró elsüllyedését, és ezzel több ezer ember halálát okozta 1912-ben. Az adatok szerint az ominózus jégtömb 100.000 éves is lehetett.

Egy egyetemi professzor és csapata megdöbbentő adatokat közölt a Titanic vesztét okozó jéghegyről. Ez a hajókatasztrófa volt a leghírhedtebb a hajózás történetében, nem csoda hogy még ma is borzolja a kedélyeket, ha valami újat tudnak meg az esettel kapcsolatban

Annak ellenére, hogy az 1900-as években történt a tragédia, rendkívül szegényesen dokumentált esemény. Keveset tudunk magáról az elsüllyedésről – bár vannak valószínűsíthető elméletek – és magáról a jéghegyről, mely a bajt okozta.

violet-jessop-titanic

A Grant Bigg of Sheffield egyetem professzora most új adatokkal állt elő: a jéghegy a Titaniccal való találkozáskor közel 400 láb hosszú volt és 1,5 millió tonna. Ezekkel a méretekkel már akkor is óriásnak számított.

Eredetileg a jéghegy 75 millió tonnás és 1700 láb hosszú lehetett. A számításai szerint 100.000 éves volt, mikor összeütközött az óceánjáróval.

titanic-jeghegye

Mindezt úgy számolta ki, hogy az óceáni jéghegy vonulások modelljeit vizsgálta, valamint számítógépes kalkulációkat, szimulációkat végzett.

Minden érték és jel arra mutat, hogy az 1912-es jéghegy Grönlandról származik, és még abban az évben vándorolhatott le arra a területre, ahol végül legendássá vált.

tudomány történelem titanic


Megtekintések száma: 5994





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet