Közelebb kerültek az egyik legnagyobb geológiai rejtély megértéséhez

2020. május 29., péntek




Egy új tanulmány segíthet jobban megérteni az egyik legtitokzatosabb geológiai folyamatot, a bolygó legmélyebb földrendéseinek kialakulását 

– írja a Phys.org. 

A mély fészkű rengések 300 kilométer alatt alakulnak ki, és bár általában nem okoznak kárt, hatásukat nagy területen lehet érezni. 

A hasonló földmozgások tanulmányozása a lemeztektonika és a bolygó belső struktúrájának felmérésben is segíthet.

Mivel az ilyen földrengések magas nyomáson és hőmérsékleten jönnek létre, azt feltételezik, hogy más folyamatok alakítják ki őket, mint a többi rezgést. Ennek igazolása azonban nem könnyű feladat, hiszen rendkívül nehéz a vizsgálatuk.

Nem láthatjuk közvetlenül, hogy mi történik ott, ahol a mély fészkű földrengések kialakulnak

– mondta Magali Billen, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa. 

A szakértő és kollégái szubdukciós zónákat szimuláltak, hogy jobban megértsék a lemeztektonikát irányító folyamatokat. 

A csapat legújabb munkája a mély fészkű rengések eloszlását segít megérteni: az adatok alapján az ilyen események többsége a legnagyobb terhelésű régiókban alakul ki, ott ahol, a süllyedő lemezek meghajlanak.

Annak felismerése, hogy ez a deformáció kulcsszerepet játszik a mély fészkű földrengésekben, hozzájárulhat a pontos kiváltó okok azonosításához, illetve a szubdukció alaposabb megértéséhez is. 

Billen szerint fő felfedezésük az, hogy a zónáknál kialakuló deformáció nem egységes a világ minden régiójában.

A szakértők eredetileg a mélytengeri árkok lassú előre-hátra mozgását akarták elemezni, a lemezek elváltozásai ugyanakkor éppen megegyeztek a mély fészkű rengések eloszlásával. 

Bár a vizsgálattal a rezgések okait nem sikerült felfedni, az biztos, hogy a folyamatnak a lemezek deformálódásához van köze.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3244





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet