​Középkori kincseket találtak egy csehországi erdőben

2020. augusztus 12., szerda
Több száz 14. századi arany és ezüst pénzérmére bukkant egy fiatal pár egy nyugat-csehországi erdőben – írja az MTI. A plzeni Nyugat-Csehországi Múzeum szerint ez az egyik legnagyobb ilyen leletegyüttes, amelyet az országban valaha azonosítottak.

A kincseket még márciusban, a koronavírus-járvány idején találták meg, de az intézmény csak most hozta nyilvánosságra a páratlan felfedezést. A két fiatal a tachovi járásban fekvő Kladruby kolostor közelében lévő erdőben sétált, amikor észrevett néhány érmét a földön.

Kettő aranyból, egy ezüstből volt. Valószínűleg vadállatok, vaddisznók túrhatták ki. Egy nagy kő állt ki a földből. Amikor felemelték, sok-sok arany és ezüst érmét találtak alatta. Azonnal hívtak minket és bejelentették a felfedezést

– mondta Milan Metlicka, a múzeum munkatársa.

A pénzérmék között voltak IV. Károly cseh király és német-római császár, Albrecht osztrák herceg, Rupert német király és Lübeck városának arany dukátjai. 343 ezüst groschent is találtak, amelyek többségét IV. Károly idején vertek. „Az ezüst groschenek felfedezése nem szokatlan, de arany pénzérmék ekkora gyűjteménye valóban egyedülálló. Az elmúlt 50 évben nem bukkantak ekkora kincsre” – tette hozzá Metlicka.

A szakemberek szerint a pénzérméket valamikor az 1370-es évek végén temethették el, hogy miért, azt nem tudni. Elképzelhető, hogy a kincsnek köze volt a Kladruby kolostorhoz, amely a Prága-Nürnberg középkori stratégiai útvonal mentén helyezkedett el.


Megtekintések száma: 7452

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet