Középkorúként vagyunk a legboldogtalanabbak

2015. október 11., vasárnap




Egy ausztrál kutatás szerint középkorúként vagyunk a legboldogtalanabbak, míg húszas éveinkben a legboldogabbak.

Múlt hét szerdán rendeztek Ausztráliában egy újabb társadalomtudományi konferenciát, melyen Dr. Ioana Ramia közzétette legújabb kutatását. Ebben a doktornő arra a végeredményre jutott, hogy az emberek boldogság-görbéje az élet során egy U-kanyart ír le.

A legboldogabbak, leginkább felszabadultak 15-24 éves korunk között vagyunk, majd ez az érzés visszatér, amint betöltöttük a 75. életévünket. A két időszak között ennek köszönhetően a legboldogtalanabb időszakot tudhatjuk magunk mögött.

boldogtalansag

"Az élvezeti faktor csökken a húszas éveink elején, majd nagyjából 40 éven keresztül ezen az alacsonyabb szinten marad és végül 65 évesen ismét emelkedni kezd" - árulta el Dr. Ramia az Ausztrál Társadalomtudományi Konferencián, melyet az UNSW Társadalomtudományi Kutatóközpontjában tartottak meg.

"A boldogság váltakozása jól szemléltethető egy görbén is. A párok például az első gyerek születése előtti időszaktól a gyermek egy éves koráig emelkedő pályán vannak, majd nagy zuhanás következik, míg el nem jön az iskola, azaz az utód 6-7 éves kora."

"Ezután ez a boldogság-mutató továbbra is alacsony szinten van, de szép lassan elindul felfelé és nagyjából 75-80 éves korunkra teljesedik ez ki." Talán nem meglepő, de Dr. Ramia eredményei alapján középkorúként vagyunk a legboldogtalanabbak, ami összefügg a karrierrel és a pénzzel. Ilyenkor ugyanis szinte minden a munkáról és az anyagiakról szól, míg idős korunkban mindez már nem olyan fontos.

boldogtalan-elet

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok számára nem fontos a lakhely minősége, az azonban igen, hogy a barátokhoz, szórakozóhelyekhez és a munkahelyhez is közel legyen. A középkorúak számára azonban a lakás minősége kiemelten fontos szerepet kap, ahogy a szomszédok és a környék is. "Ebben a korban a boldogság-szint a legalacsonyabb és csak akkor kezd el növekedni, mikor más dolgokra koncentrálunk. Például a szabadidő minőségi eltöltésére."

A biztonság egyformán fontos volt minden korban, az egészség pedig a 30-as éveink közepén kap kiemelkedő szerepet, mikor megérkezik az első figyelmeztetés arról, hogy már nem vagyunk fiatalok és később, idősebb korunkban. Dr. Ramia folytatja a kutatást és így további eredményeket várhatunk majd a következő konferenciák valamelyikén.

test és lélek egészség pszichológia


Megtekintések száma: 10509





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet