Kozmikus kaput tervez a NASA?

2017. április 4., kedd




Utat nyithat nekünk távoli világok felé?

A NASA nemrég óriási dolgot jelentett be, mely megágyazhat az ember elterjedésének az univerzumban.

Mivel a Mars expedíciót folyamatosan tervezik, és egyre közelebb kerül az ominózus dátum, amikor ember léphet a vörös bolygóra, ezért a NASA távlati terveket kezdett ez szőni a jövőre vonatkozóan.

Arról van szó, hogy egy kozmikus kapuként szolgáló projektet jelentettek be, mely megvalósulhat az elkövetkező években.

Egy olyan űrkikötő létrehozását tűzték ki célul, mely egy hatalmas ugrólépcső lehet a kozmosz mélységeinek felfedezéséhez. Egy az állomás különbözni fog az eddigi űrállomásoktól.

Ugyanis elsősorban egyfajta mélyűri átjáró lesz. Egy olyan kapu, mely bizonyos értelemben más világokba nyithat nekünk utat.

Mikor majd üzembe helyezik, legalább egy alaklommal oda fog repülni valamilyen űrhajó, mely épp egy küldetést fog teljesíteni, és onnan állhat tovább a világűr felé.

Ez egy olyan több generációs projekt lesz, melynek ez csupán az első fázisa lesz. Az ilyen űrkikötők létesítése nem állna meg a jövőben, éppen ellenkezőleg. Később a Mars mellett is léte kell majd hozni egy ugyanilyet, majd a környező bolygókon is.

A projekt másik része azt tűzte k célul, hogy többszörösen újrahasznosítható űrrepülőket gyártsanak, melyeket fel lehet használni hosszabb távú űrutazásokra.

Ha kellően ki lesznek dolgozva, akkor egy űrhajó végig tud majd úgy menni a Naprendszeren egészen a Plútóig, hogy megkockáztatná a hosszabb távú űrutazás veszélyeit, ráadásul stratégiai és logisztikai szempontból is értékes állomások létesülnének az egyes bolygók körül.

Sokkal könnyebb állomásról állomásra megtenni több milliárd kilométert, mintha egyben kellene letudni az utat, hihetetlenül nagy kockázattal

Ezek a kozmikus „kapuk” tehát– történelmi léptékben mérve - viszonylag gyorsan kijuttathatnák az emberiséget a Naprendszerből.

Ezzel nem csak a Mars misszió kerül közelebb a valósághoz, hanem akár az évszázad végére elhozhatja nekünk a lehetőséget ahhoz, hogy az emberiség kilépjen a csillagközi térbe, és csillagközi utazásokat hajtson végre azáltal, hogy emberes űrhajókat juttathatunk ki a Plútón túl, a Naprendszer peremére.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány nasa csillagászat az emberiség jövője űrutazás űtkutatás


Megtekintések száma: 214527





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet