Kozmikus sokk: a Föld fagyott ikertestvérére találtak egy szomszédos rendszerben!

2023. július 28., péntek




A Földhöz legközelebb eső, korábban magányosnak gondolt csillag körül kering: a tudósok szerint egy fagyott világ létezhet rajta.

Barnard csillaga a Földhöz legközelebbi magányos csillag, nála közelebb már csak az Alpha Centauri hármas csillagrendszere van a bolygónkhoz, meg persze a saját Napunk

Nagyjából 6 fényévre kering tőlünk, ennek ellenére olyan halvány, hogy csak távcsővel látható, mivel egy vörös törpe. Látszó fényessége 9,54 magnitúdó.

Az ilyen csillagokból van a legtöbb a galaxisunkban: a Tejút 70 százaléka ehhez hasonló vörös törpékből áll.

Kisebb és öregebb, mint a Nap, és a legkevésbé aktív vörös törpe, amit ismerünk.

A csillagot felfedezőjéről, Edward Emerson Barnardról (1857–1923) nevezték el.

Eddig nem tudtuk, hogy keringenek-e körülötte bolygók, de most megtaláltuk az elsőt:

A Barnard-csillag b-nek, vagy GJ 699 b-nek nevezett bolygó legalább 3,2-szer nehezebb, mint a Föld, és olyan messze kering az egyébként sem túl forró csillaga körül, hogy valószínűleg élettelen, jeges világ található rajta.

A nemzetközi kutatócsoport a Nature tudományos folyóiratban jelentette meg a tanulmányt a felfedezésről.

Guillem Anglada-Escude, a tanulmány vezető szerzője azt mondta a Gizmodónak, hogy a bolygó megtalálása azért volt nagy lépés, mert valószínűleg az ehhez hasonló távolságra keringő bolygókat fogjuk tudni igazán karakterizálni és megismerni a következő évtizedekben.

Bár szinte teljesen biztos, hogy a Barnard-csillag b-n nincsenek meg az általunk ismert élethez szükséges feltételek, éppen az segít majd megfigyelni, hogy a csillagától ilyen távol kering:

így nemcsak a csillag fényében megmért ingadozásokból tudunk majd következtetéseket levonni, hanem a vörös törpétől külön is lehet méréseket végezni róla.

Anglada-Escude a Gizmodónak azt is megjegyezte, hogy a következő feladat más módszerekkel is megfigyelni a bolygót, ami még a Szaturnusz Titán nevű holdjához is hasonlíthat – és tele lehet szénhidrogénekkel, így az sem kizárható, hogy valami nőhet rajta.

Persze ez elég valószínűtlen, de a kutatók egyelőre semmit nem szeretnének kizárni.

OSZD MEG másokkal is!

rejtélyek univerzum


Megtekintések száma: 121719





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet