Közzétették Leonardo da Vinci 15. századi jegyzeteit! Betekintés egy zseniális elme gondolatmeneteibe!

2018. február 21., szerda




Van benne valami elképesztő és lélegzetelállító! Korunk egyik legnagyobb gondolkodója volt! Ez a dokumentum pedig enneka brilliáns elmének a lenyomata!

Kíváncsi vagy, hogy a világ egyik leghíresebb művésze és egyben lángelméje milyen jegyzeteket készített annak idején? 

Íme, néhány fotó a 15. századból származó jegyzeteiből. Bár a zseni sohasem írt szépen, az általa feljegyzett dolgokban már akkor is volt valami szokatlan varázs.

Leonardo da Vinci nevéhez olyan tervek fűződnek, mint a repülőgép, a tank, a katapult, a légcsavar vagy éppen a vízkiemelő szerkezet vázlatai, azonban most egy másik fizikával kapcsolatos elmélet első leírásával is kapcsolatba hozták.

Korszakalkotó felfedezéseket tett, és bátran ki lehet jelenteni, hogy alakja mindmáig meghatározó a történelemben.

Életének egyes momentumait még mindig homály fedi, és számtalan különféle legenda kering személyiségéről, és titkos munkáiról.

A tudósok mindig rájönnek egy-egy újabb „meglepetésre”, amit da Vinci tartogat az utókor számára. Nemrégiben például rájöttek, hogy Leonardo két test súrlódása során fellépő erőt írta le egy jegyzetében, amit le is rajzolt. Mindezt már a 15.-16. század fordulóján.

Vagyis jóval korábban, mint ahogyan azt bárki tette volna, mert ezt a jelenséget csak sokkal később ismerte meg a tudomány.

Sokan nem tudják, de Leonardo sohasem kapott zseni neveltetést, és még csak rendes oktatást sem. Csak írni-olvasni tanították, illetve az alapvető matematikai műveleteket sajátította el.

Szintén nagyon érdekes és egyben bizarr a tény, hogy Leonardo fő tevékenysége bár a festészet volt, egyetlen igazi önarcképet sem hagyott az utókorra. Ezáltal alakját még nagyobb titok övezi.

Leonardo da Vinci 1484-ben írt egy értekezést, Codex Urbinas néven, amiről nemrég fotókat is közzétettek az érdeklődők számára.

Így bárki megnézheti, milyen is volt egy igazi zseni feljegyzése, és hogy hogyan is írt. Az elsőre is észrevehető, hogy írásképe nehezen olvasható volt, hanyag, és rendezetlen, azonban ez gyakran jellemző a magas intelligenciával bíró emberekre.

De térjünk vissza da Vinci jegyzeteihez. A II. Frigyes német-római császárról elnevezett legnagyobb nápolyi egyetem digitalizálás céljából megvásárolta a 16. századi tanulmánygyűjteményt.

Leonardo életét továbbra is számos ponton homály borítja. 

Ahogy előrehalad a tudomány, úgy nemhogy egyre több válaszunk van vele kapcsolatban, hanem a kérdések sora szaporodik.

Hogy megismerhetjük-e valaha életének minden aspektusát, azt kötve hiszik a történészek, de abban reménykednek, hogy legalább annyi információ kiderül majd róla, ami alapján jobban meg lehet saccolni, hogy milyen karakter volt, és hogyan tett szert ekkora felhalmozott tudásra.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély hihetetlen rejtélyek da vinci történelem


Megtekintések száma: 39557





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet