Kritikus állapotban a sarkvidék: alig maradt jég a felszínén!

2018. december 28., péntek
Amerikai, brit és holland tudósoknak a Nature című szakfolyóiratban megjelent kutatása azt állapította meg, hogy kritikus ponton vagyunk.

Óriási, relatíve meleg, felszín alatti tengeri hullámok alulról télen is olvasztják a világ második legnagyobb jégfelületét, a grönlandi jégtakarót, amely tudósok szerint soha nem látott tempóban olvad.

A felszín alatti meleg – a zérónál pár fokkal magasabb hőmérsékletű – hullámokat az Atlanti-óceán északkeleti részén fújó erős szelek okozzák

– állapították meg számítógépes modellezéssel a Scottish Association for Marine Science (SAMS) kutatói.

A skót kutatóintézet szakemberei egy december elején publikált kutatási eredmény okát próbálták kideríteni.

Amerikai, brit és holland tudósoknak a Nature című szakfolyóiratban megjelent kutatása azt állapította meg, hogy legalább 350 éve nem látott tempóban olvad a Grönland területének 80 százalékát fedő, 1,71 millió négyzetkilométeres jégtakaró, és ez okozza a globális vízszintemelkedés 20 százalékát, vagyis évi 0,8 millimétert.

Az olvadó grönlandi jég így a második legjelentősebb forrása a tengerszint-emelkedésnek.

A SAMS, amely Skócia legnagyobb és legrégibb független tengerkutató szervezete, úgy becsüli, hogy 2012-ben 600 gigatonna víz került a világtengerekbe Grönlandról.

Egy másik friss, az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban megjelent jelentés szerint az Északi-sarkvidék olvadó jegéből másodpercenként 14 ezer tonna víz kerül a világtengerekbe...

Ez pedig hihetetlen és elborzasztó mennyiség... ez azt jelenti, hogy az arktiszi olvadás 1971 óta 2,3 centiméterrel emelte meg az óceánok szintjét.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány földünk kataklizma


Megtekintések száma: 16733

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet