Kritikus jelentés: gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás, több lesz az árvíz és az aszályos időszakok

2019. augusztus 14., szerda




Magyarországon a klímaváltozás szempontjából nincs krízishelyzet, de arra fel kell készülni, hogy a kedvezőtlen hatásokat nem lehet kerítéssel megállítani 

– mondta Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi professzora az M1 aktuális csatornán kedden.

Gyakoribb lesz a szélsőséges időjárás, a víz körforgása fel fog gyorsulni, több lesz az árvíz és az aszályos időszakok, területek. 

A megoldás az lehet, hogy a vízfelesleget nem vezetjük el, hanem tároljuk, hogy szükség esetén felhasználható legyen 

– mondta a szakember.

Túlzónak nevezte azokat a prognózisokat, amelyek szerint már csak néhány vagy egyetlen év maradt, hogy megfordítsa az emberiség a kedvezőtlen folyamatokat. 

Ha azonban a kormányok nem teljesítik vállalásaikat, és az évszázad végéig nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet emelkedését, akkor valóban elérhetünk egy olyan "átbillenési pontot", amin túl visszafordíthatatlanná válnak bizonyos folyamatok.

A hőmérséklet emelkedése mellett a népességrobbanás is nagy kihívás. 

A 20. században az emberiség létszáma a háromszorosára, 2 milliárdról 6 milliárdra gyarapodott, a vízkivétel pedig a hatszorosára – ismertette Szöllősi-Nagy András.

Ha az évszázad végéig nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet emelkedését, akkor valóban elérhetünk egy olyan "átbillenési pontot", amin túl visszafordíthatatlanná válnak bizonyos folyamatok.

Hozzátette: a reális prognózisok szerint a végpont 2120-ban a 12 milliárdos népesség lehet, amely már valóban az emberi létet fenntartó ökoszisztémákat fenyegeti. 

Magyarország azonban szerencsés, hisz a Kárpát-medence alján fekszik, jelentős vízgyűjtő területen, továbbá nagy felszín alatti víztartalékokkal is rendelkezik.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa érdekes kataklizma felmelegedés


Megtekintések száma: 44837





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet