Kritikus kihalási pont: 28.000 faj áll a pusztulás szakadékán, az emberiség hamarosan a fél élővilágot belelökheti a "verembe"

2023. július 29., szombat




A Természetvédelmi Világszövetség vörös listájának legújabb kiadása (IUCN) szerint világszerte 28 338 fajt fenyeget kihalás 

– írja a New Scientist.

Az IUCN vörös listája évente sorolja nyolc veszélyeztetettségi kategóriába a világ fajait, az alsó három kategóriába kerülő élőlények tekinthetők együttesen veszélyeztetettnek.

A 28 338 fenyegetett faj 6 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest: 2018-ban 26 840 állat-, növény- és gombafaj volt veszélyeztetett. 

A súlyosan veszélyeztetett fajok száma 6127, ami szintén jelentős növekedés a tavalyi 5826-hoz mérten, de az IUCN szerint itt feltehetően az alaposabb vizsgálat a magasabb szám fő oka, nem az, hogy valóban ennyivel több faj került ilyen közel a kihaláshoz.

Az érintett fajokat elsősorban a természetes életterük zsugorodása, illetve a fenntarthatatlan vadászat és halászat veszélyezteti. 

A Nyugat- és Közép-Afrikában élő főemlősöknek például 40 százaléka veszélyeztetett, közülük a Roloway-cerkóf súlyosan, ennek a fajnak már csak kevesebb mint kétezer példánya él Elefántcsontparton és Ghánában, ahol őshonos, mert az értékes húsáért és bundájáért a vadászok kedvelt célpontja.

A jelentésről szóló közlemény kiemel néhány újonnan veszélyeztetett kategóriába került fajt. 

Köztük van a magyar szöcskeegér (Sicista trizona) is, amely az IUCN szerint korábban igen elterjedt volt a Kárpát-medencében, de mára az eredeti élőhelye 98 százalékáról eltűnt az élőhelyét elvevő földművelés és a rágcsálóirtók fokozott használata miatt.

Sőt, egyes hírek szerint már haldoklik a Nílus, a Gangesz és sok más olyan pontja a Földnek, ami még viszonylag érintetlen volt.

Az elkövetkező 50 évben valóságos pokollá fog válni az életünk, erre még maga David Attenborough természetfilmes is figyelmeztette az emberiséget...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány földünk kihalás


Megtekintések száma: 114788





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet