Külföldön bevált módszerrel nyomoznak a vírus után kilenc magyar városban

2020. május 19., kedd




Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Szegeden, Veszprémben kezdik meg a szennyvizes megoldást a kutatók.

A koronavírus-fertőzések megjelenésével több kutatócsoport kezdte vizsgálni a szennyvizeket világszerte, hogy így becsüljék meg a koronavírus-fertőzések mértékét egy adott közösségen belül. 

Az Egyesült Államokban és Hollandiában már sikeresen kimutatták a vírus nyomait a csatornarendszerből vett mintákban.

Most ezt a módszert a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol közösen veti be kilenc magyarországi városban (Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Szegeden, Veszprémben), a kutatáshoz pedig a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adott támogatást. 

A vírus utáni nyomozás hasznos eszköz lehet a fertőzés megjelenésének, visszatérésének jelzésére a helyi terjedés korai szakaszában.

Egy városi szennyvíztisztító telephez több tízezer háztartásból kerül szennyvíz, így a fertőzöttek száma a hagyományos tesztekénél nagyobb mintában vizsgálható.

A koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható ezzel a módszerrel.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 20179





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet