​Különleges anyagot találtak a Holdon, senki se érti hogyan...

2020. szeptember 4., péntek




Bár a Hold a legközelebbi és legtöbbet tanulmányozott idegen égitest, még így is rengeteg a felfedeznivaló vele kapcsolatban.

A kutatóknak komoly meglepetést okozott, amikor hematitet, azaz vörösvasércet találtak az objektumon. 

A vas e típusú oxidált formája a Földön oxigén és folyékony víz hatására tud kialakulni – a Holdon pedig egyik sincs jelen. 

További érdekesség, hogy a napsugárzás révén a Holdat folyamatosan hidrogén bombázza, aminek éppen gátolnia kellene az oxidációt.

A hematitet az indiai Chandrayaan-1 szonda, egészen pontosan a NASA által tervezett Moon Mineralogy Mapper (M3) eszköze révén észlelték

– számol be a ScienceAlert. Shuai Li, a Hawaii Egyetem munkatársa csapatával az M3 sarki régiókra vonatkozó adatait elemezve különös mintákra és formációkra bukkant.

A későbbi vizsgálatok felfedték, hogy vörösvasércet találtak, melyet friss tanulmányukban mutatnak be.

A szakértők az anyag eloszlását felmérve próbálták felfedni eredetét. 

A hematitot olyan korábban azonosított víznyomoknál észlelték, melyek becsapódásokhoz köthetőek. 

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a becsapódások során a vízjég elolvadt, s elkeveredett a holdi regolittal. További érdekesség, hogy a vörösvasérc főként a Föld felőli oldalon található meg

. Li szerint a japán Kaguya misszió már felfedte, hogy a napszél bizonyos esetekben képes a bolygónk felső légkörében lévő oxigént a Hold felszínéig terelni. Lehetséges tehát, hogy a földi oxigén szerepet játszik a holdi vörösvasérc oxidációjában.

Az elmélet ugyanakkor nem ad tökéletes választ a hematit rejtélyére, hiszen az kis mennyiségben ugyan, de az objektum túlsó felén is fellelhető, ahova talán sosem ér el a földi oxigén. 

A jelenség megértéséhez tehát további kutatásokra lesz szükség.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2672





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet