Különleges dologra bukkantak egy franciaországi barlangban

2017. március 6., hétfő
Speciális, csak a 19. században ismert technikával készült, és 38.000 éves.

Ha valaha találtak furcsa dolgot a Francia barlangrendszerekben, akkor ez köztük van.

Egy régészcsoport bukkant rá arra a 16 őskori mészkőtáblára dél-franciaországban, melyek egy olyan speciális technikával készültek, amit csak a 19. században ismertek.

A mészkőtáblák az aurignaci kultúrához köthetőek az előzetes vizsgálatok alapján, és rengeteg érdekes képzőművészeti alkotás található rajtuk, többek között vésett lovak, őstulkok, mamutok ábrázolása.

Természetesen azonnal elvégezték a tárgyakon a kormeghatározási eljárásokat, ami során sikerült megállapítani, hogy ezek a mészkőtáblák legalább 38.000 évvel ezelőtt készülhettek.

A felfedezés azért jelentős, mert az élőlények képmásait pontok és vonalak sokaságával hozták létre.

A módszer sokban hasonlít a pointillizmus technikájára, igaz, a 19. századi irányzat képviselői – például Georges Seurat és Paul Signac – festékkel és vászonnal dolgoztak, nem pedig kővel.

Több kutató is megvizsgálta ezeket, és mások arra jutottak, hogy az egészben az a különös, hogy ezt a speciális technikát modern művészek használták.

Soha nem gondolták volna ezelőtt, hogy már 38.000 évvel korábban is ismerte, és alkalmazta volna egy népcsoport, vagy kultúra.

A mostani kutatás megerősítette, hogy ezt a képalkotási módszert már Európa legkorábbi emberi kultúrája is ismerte és alkalmazta. Ez teljesen új megvilágításba helyezi a prehisztorikus európai csoportosulásokat, kultúrákat.

A Vézére-völgyben - ahol a mostani leleteket si találták - korábba már rábukkantak hasonló leletekre 1927-ben. Akkoriban 15 vésett, és különös módon pontozott mészkőtömböt találtak meg.

Különös módon azonban akkoriban, mikor előkerültek, nem gondolták azt róluk, hogy túlságosan jelentősek lennének, így gyakorlatilag alig lettek áttanulmányozva.

Az egyik tábla már az őskorban kettétörhetett, a többi viszont meglehetősen ép maradt. Bár a képek igen kezdetlegesek, és viszonylag nehéz volt értelmezni őket, a szakértők végül meg tudták határozni, hogy az egyes alakok milyen állatot formáznak meg.

Az egyik, csak pontokból álló érdekes ábra annyira furcsa, és annyira mesterkélt, hogy nagy valószínűséggel egy valamit ténylegesen ábrázolni akaró ősi "kép" lehetett.

Ha ez így van akkor a régészek szerint ez lehet Európa legrégebbi grafikus alkotása, és ábrázolása.

Ezek a mészkő táblák nem csak abban segítenek a régészeknek, hogy megértsék a grafikai ábrák kialakulásának evolúcióját, hanem abban, is, hogy rájöjjenek: az európai népek mikor kezdtek el kulturálisan is fejlődni, és megörökíteni dolgokat.

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 148632

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet