Különleges, drágakőből felépülő felhők lehetnek egy exobolygón

2020. december 30., szerda




A HAT-P-7b nevű égitest vizsgálata során derült ki, hogy az atmoszférájában formálódó felhők egy része bizarr módon ritka, drágakövekből épül fel.

Áttörést hozó megfigyelés

Először figyelték meg a távolból egy naprendszeren kívüli exobolygó időjárását. Méghozzá egy különleges bolygó, a HAT-P-7b felhőit vetették vizsgátok alá, és az atmoszférát is megpróbálták alaposan kielemezni.

Rengeteg érdekes, és egyben megdöbbentő dologra derült fény.

A HAT-P-7b nagyjából 40 százalékkal nagyobb a Jupiternél és 1040 fényévre található a Földtől. 2,2 nap alatt kerüli meg központi csillagát.

A bolygó annyira közel volt ezért, hogy ezt használták ki a csillagászati megfigyelésre. A nap a bolygó egyik oldalát felforrósította, míg a másik, sötét oldalán extrém alacsony hőmérsékletek uralkodtak.

Különleges, drágakőből álló felhők

Az óriásbolygót a Kepler űrtávcsővel figyelték meg 2009 és 2013 között. A megfigyelések során most az is kiderült, hogy a bolygó felhői különleges drágakövekből állnak, legalábbis összevetők szintjén.

Viszonylag rövid életű felhők alakulnak ki a hirtelen kialakuló, nagy erejű áramlások nyomán. A felhők összetétele között van többek között a korund is, ami a gyémánt után a második legkeményebb anyag.

Ezeket a különleges felhőket hosszabb ideig, és nagyobb részletességgel is meg fogják figyelni, ezért mindenképpen hallani fogunk még erről a kutatásról.

Eleve rendkívül bizarr az, hogy ilyen drágakövekből álló felhők létezhetnek egy bolygón, de úgy tűnik, hogy a naprendszer rendre meghazudtolja egyes elképzeléseinket a világról.

érdekes érdekesség csillagászat


Megtekintések száma: 74221





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet