Különleges hibrid dinoszaurusz fajt fedeztek fel

2016. december 23., péntek
Olyan dinoszaurusz faj nyomára bukkantak, amihez nem találtak még hasonlót azelőtt.

Kínában nemrégiben egy teljesen egyedülálló leletre bukkantak a tudósok, mely alapjaiban is átírhatja mindazt, amit a dinoszauruszokról, és azok fejlődéséről tudunk. Arról van szó ugyanis, hogy a lelet egyszerre viseli magán a növényevők és a húsevők jegyeit.

A leletekből, és a megmaradt, megkövesedett csontokból az derült ki, hogy fiatal korában még fogai voltak, amelyeket húsevéshez használhatott, de felnőtt korában már csak a növényevésre alkalmas csőre maradt.

A lényt Limusaurus inextricabilis néven vezették be a dinoszaurusz fajok eddig felfedezett fajai közé, és az előzetes becslések szerint 150 millió évvel ezelőtt élhetett.

Egy két lábon járó, hüllőszerű medencével rendelkező lény volt, mely a dinoszauruszok elődjeként is felfogható, mivel az első dínófajok között élhetett Földünkön.

Ahhoz a csoporthoz tartozik, ahová a közismert ragadozók, a T. Rex és a Velociraptor is.

„Eleinte azt hittük, két különböző ceratosaurusféléről van szó, az egyik fogas volt, a másik fogatlan. Két külön fajként kezdtük leírni őket” – nyilatkozta az egyik kutató, aki részt vesz a maradványok kutatásában.

A két állat azonban mivel nagyon hasonlított egymásra, nagyon kezdett gyanússá válni a szakemberek számára, akik végül rengeteg elemzés, és összehasonlítás után rájöttek, hogy valójában egy olyan soha eddig nem látott hibrid fajról van szó, mely egyszerre élt húsevő, és vega életet.

Pontosabban nem egyszerre, hanem életének első szakaszában húsevőként viselkedett, míg életének maradék szakaszában kihullottak a fogai, és csőrszerű képződmény alakult ki a száján, mely a növények elfogyasztására volt hivatott.

„Semmi ilyesmit nem láttunk eddig a gerincesek kövületeit tanulmányozva. A maiak közül is egyetlen egy szárazföldi állat ilyen, a kacsacsőrű emlős.” – nyilatkozta az Edinburgh Egyetem egyik kutatója.

A felfedezés azért ennyire jelentős, mert így nagyobb és tisztább képet kaphatunk arról, hogy hogyan alakult ki az evolúció során a madarak csőre.

A kutatók gyanúja szerint sokkal több ilyen hibrid létezhetett a dinoszauruszok között, mint gondolták.

A dinoszauruszok világával kapcsolatban az utóbbi időben egyre több az olyan felfedezés, amely részleteiben írja át a dínókról alkotott elképzeléseinket. AZ elmúlt években vált teljesen bizonyossá, hogy a dínókat tollak borították.

Nemrégiben már az is kiderült, hogy feltehetően kacsaszerű hápogó, vékony hangú élőlények lennének, ha ma is léteznének.

tudomány dinoszauruszok őslények


Megtekintések száma: 81128

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet