Különleges óriási ősmadár csontvázára bukkantak az Antarktiszon

2016. május 21., szombat
A most megtalált ősmadár  szárnyfesztávolsága több mint 6,4 méteres lehetett, akkora volt, mint egy kisebb teherautó. Ez lehet a valaha feljegyzett legnagyobb szárnyfesztávolságú madár.

A valaha feljegyzett legnagyobb szárnyfesztávolságú madár, egy ötvenmillió évvel ezelőtt élt fosszíliáira bukkantak argentin kutatók 3 évvel ezelőtt, de csak most tudták azonosítani. 

Életképességükről sok mindent elmond, hogy a Homo habilis megjelenésének környékén haltak ki.

A madár szárnyfesztávolsága több mint 6,4 méteres lehetett. Szárnyformájának köszönhetően képes volt a vitorlázó repülésre és nagy távolságokat tudott megtenni az óceán felett.

legnagyobb-osmadar

Az argentin természettudományi múzeum szakértői bejelentették, hogy a három éve a Marambio szigeten talált csontok alapján az állat a csontos fogúak, azaz a pelagornithidák családjába tartozik. Marcos Cenizo, a La Pampa Természettudományi Múzeum igazgatója szerint

ez a legnagyobb pelagornithidapéldány, amelyet valaha találtak.

A déli sarkvidék kutatói szerint a pelagornithidák két faja élt a kontinensen: az egyik magassága elérte az öt métert és hasonló méretű szárnyfesztávolsággal rendelkezett, a másik pedig több mint hét méter magasra is nőhetett.

osmadar

A szakértők szerint a madarak ötvenmillió évvel ezelőtt annak köszönhetően nőttek meg ekkorára, hogy az óceán hőmérsékletének növekedése hatására bőséggel állt rendelkezésükre táplálék. A nemrég azonosított példány azonban nagy mérete ellenére szokatlanul könnyű volt, mindössze 30-35 kilogrammot nyomott.

A szakértők eredményeiket a Journal of Paleontology című szaklapban mutatták be.

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség őskor


Megtekintések száma: 18088

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet