Különleges technológiával készítenének házakat a jövőben!

2017. április 27., csütörtök




Eddig ki nem próbáld, 3 dimenziós technika léphet az építőiparba akár hazánkban is!

Egy új technológia jelenti a megoldást a földrengések leküzdésére? A 3D nyomtatóval készíttet házak a jövőben olyan földrengéseket is átvészelnének, amit azelőtt soha semmi!

A cím nem elírás. Valóban 3D nyomtatási technológiáról van szó az új gerenációs fölrengésbiztos házak kapcsán.

Pár hónappal azután, hogy Dubaiban megnyílt az első 3D-s technikát alkalmazó cég – kínai építészeti nyomtatók segítségével –, a pekingi építészek

megalkottak egy olyan nyomtatóval készített házat, mely képes megőrizni stabilitását földrengések esetén is.

A különleges pekingi villa vasbetonrétegekből épült fel mindössze 45 óra alatt. Az épület egyes falai közel 2,5 m vastagok, így hozzásegítve a házat, hogy még a Richter skála szerinti 8-as fokozatú földrengésnek is képes legyen ellenállni.

Mivel az eddig mért legerősebb földrengés 9,5-ös erősségű volt Chile területén, ez a 3D-s ház fantasztikus találmány, s nagy előrelépés lehet a fölrengések elleni harcban.

A lakóház valójában egy luxusvilla és egy börtön keveréke, ugyanis magas fokú védelemre tervezték, de valószínűleg a legtöbb embernek nem lesz elég helye ahhoz, hogy 2,5 m vastagságú falakat építsen. Az viszont biztos, hogy nagyszerű kezdeményezés.

A természeti katasztrófák rengeteg életet követelnek. Már ez a ház is –költséghatékonysága és földrengések elleni védelme terén– mindenképpen figyelemre méltó, gondolhatjuk, hogy már ott rejlik benne a megoldás csírája.

Ha ezek után sikerülne kifejleszteni egy hasonló erősségű, de még kedvezőbb árú és kivitelezésű 3D-s házat, akkor bizony több emberéletet lehetne menteni vele, mint gondolnánk.

Sokan hiszik, hogy ez a technológia jelenti a jövőt, és így olyan helyeket is be tud népesíteni az ember, melyek erősen földrengéssel sújtotta övezetek, hiszen nem kell soha többé attól félni, hogy az épületek egy-egy katasztrófa alkalmával összedőlnének.

tudomány technológia technika érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 252713





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet